Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джедбъргски екип

Американско-британски екип, който тайно пристига във Франция, за да окаже помощ на френската Съпротива през Втората световна война. Състои се от американци, като работят в УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС), един англичанин от британските разузнавателни служби, обикновено от Специалните изпълнителни операции (СИО), и един френски офицер от разузнаването. Всички са в униформи, когато се спускат с парашути във Франция, за да не ги третират като шпиони, ако германците ги заловят.

Един от тях е радиооператор. Екипът осигурява комуникации, напътствия и съвети за местните партизански организации, а така също следи и докладва на съюзниците дали оръжията и другата екипировка, които се изпращат на партизаните, се използват по предназначение и съобразно със стратегията на съюзниците.

Американски и британски самолети спускат 93 джедбъргски екипа във Франция веднага след дебаркирането в Нормандия. Други екипи са спуснати в Белгия, Холандия и Норвегия. Екипите са вербувани и обучени със съвместните усилия на УСС и СИО.

Въпреки че в Югоизточна Шотландия има град Джедбърг, той няма нищо общо с името на екипите. Вероятно това е случайно избрана кодова дума. Може би някой британски шегобиец се е насочил към нея, тъй като според „джедбъргската справедливост“ нарушителите първо се наказват, а след това се предават на правосъдието. Фразата е известна поне на шотландците.