Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Голицин, Анатолий

Съветски офицер от КГБ, който бяга в Съединените щати, изоставяйки поста си в Хелзинки, Финландия. През декември 1961 г. Голицин, известен под името Анатолий Климов, предава на американските служби информацията, че в ЦРУ има съветски ВНЕДРЕН АГЕНТ.

Роден е в Украйна. Майка му е украинка, а баща му — руснак. През Втората световна война служи в Червената армия и посещава школа за КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ. По-късно получава назначение в НКВД и в неговия приемник — КГБ. Работи в щабквартирата на НКВД/КГБ и от 1953 до 1955 г. е във ВИЕНА, където шпионира съветските емигранти. През 1960 г. е назначен в Хелзинки. Разочарован е от комунизма и КГБ — основна причина за измяната му.

Голицин предоставя информация за десетки съветски шпиони и разузнавателни операции. Помага на МИ–6 в събирането на доказателства срещу ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ — внедрен агент в британското разузнаване, и разобличава ДЖОН ВАСЪЛ — съветски шпионин в Адмиралтейството. Информацията му води до създаването на КОМИСИЯТА ФЛУЪНСИ, която разглежда доказателствата, включително доклад за съветско проникване в Службата за сигурност (МИ–5).

Предоставената от Голицин информация за съветската дейност във Франция предизвиква оттеглянето на двама от ръководителите на френските разузнавателни служби, оставката на съветника на президента Дьо Гол по въпросите на разузнаването и осъждането на канадеца професор Хю Хамбълтън през 1983 г. на 10 години затвор за предаване на секретни документи от НАТО на КГБ. Голицин се среща с шефовете на разузнаването на няколко западни страни, за да обсъди с тях съветската дейност.

Служители на ЦРУ намират Голицин за темпераментен и труден човек. Той настоява да получи достъп до всички архиви и досиета на ЦРУ и на британското разузнаване. Твърди се, че иска сам да основе свой институт, за да проучва съветската дезинформация, както и да създаде световна агенция за КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, финансирана от ЦРУ, която да противодейства на КГБ. Твърдението му, че има внедрен агент в ЦРУ, го прави един от любимците на ДЖЕЙМС ДЖИЗЪС ЕНГЪЛТЪН — ръководител на контраразузнаването в ЦРУ. Енгълтън му осигурява достъп до важни материали на ЦРУ, но изводите му водят до провала на няколко офицери от ЦРУ, срещу които не съществуват други доказателства или предположения за нелоялност.

Други двама съветски изменници — ФЕДОРА и ЮРИЙ НОСЕНКО, се опитват да хвърлят сянка върху валидността на информацията, която Голицин предоставя на Запада.

МИ–5 му дава КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Каго.