Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джонсън, Робърт Лий

Сержант от американската армия, вербуван от руснаците в БЕРЛИН в края на 50-те и в началото на 60-те години. Джонсън живее с любовницата си, родена в Австрия, от която има син. Разочарован от началството си, че не напредва в службата, той решава да си отмъсти на цялата армия. „Не исках да имам нищо общо с армията и американския начин на живот… реших да потърся убежище при руснаците“ — казва по-късно Джонсън.

С помощта на приятелката си се свързва със съветски РАЗУЗНАВАЧИ в Източен БЕРЛИН. По време на среща през февруари 1953 г. съветски офицери го убеждават да остане в армията и да работи за съветското разузнаване. Междувременно Джонсън се жени за любовницата си и е прехвърлен от пехотната му част в берлинското командване Г–2 (G–2) като архивист.

С фотоапарат, даден му от руснаците, Джонсън, който отговаря за секретните досиета, систематично фотокопира всяка страница, която му се стори важна. Съпругата му предава филмите на съветския АГЕНТУРИСТ. Подобно на Джонсън тя също преминава ускорен курс по разузнаване.

Джонсън вербува и сержант ДЖЕЙМС МИНТКЕНБО, негов приятел, постъпил на работа в Г–2. През 1956 г. се уволнява от армията, но този път Минткенбо го убеждава отново да постъпи. Прехвърлен е в куриерската трансферна станция на въоръжените сили на летище Орли край Париж, откъдето предава на КГБ подробна разузнавателна информация.

По пътя за и от куриерския център той предава изключително ценни секретни документи, включително листа с кодове за шифрова машина. Военни планове и планове за екстрени ситуации, подробни документи, твърде дълги и важни, за да бъдат предавани по шифрова машина, също минават през куриерските центрове. Центърът в Орли се занимава с КРИПТОМАТЕРИАЛИ и строго секретни документи, предназначени за НАТО, за Американското европейско командване и за Шести американски флот в Средиземно море. Джонсън има достъп до касата, където се държат секретните документи от пристигането им от Вашингтон до доставянето им по предназначение от КУРИЕРИТЕ.

Тъй като задачата му е да проникне в касата на станцията, за да се добере до секретните пратки с документи, той доброволно приема неделните дежурства. Прави восъчен отпечатък на ключовете и с помощта на доставеното от руснаците радиоактивно устройство снема комбинацията на ключалката на касата и я разгадава. Джонсън успява да си осигури достъп до касата и от ноември 1962 до пролетта на 1963 г. методично предава цели пратки на агентуристите си, които ги отварят и снимат съдържанието им, а след това ги запечатват отново и ги връщат.

Два от документите, които Джонсън предава, са Оперативен план NR100–6 на главкома [главнокомандващия в Европа], където подробно е описан американският план за война в Европа, и Ръководство за изискванията при ядрените оръжия, в което са посочени американските бази за тактически ядрени оръжия. По-късно тези данни са използвани за съветска ДЕЗИНФОРМАЦИЯ.

Джонсън е прехвърлен в Съединените щати и прекъсва шпионската си дейност. Тъй като се страхува жена му да не го издаде, дезертира от армията и става скитник. През 1965 г., преследван от страх и подтикван от гузната си съвест, се предава и посочва Минткенбо, който е арестуван незабавно. Независимо от него съпругата на Джонсън потвърждава, че и двамата са извършвали шпионаж.

През 1965 г. Джонсън и Минткенбо са осъдени на по 25 години затвор. На 19 май 1972 г. 22-годишният син на Джонсън — Робърт Лий Джонсън-младши, отива във федералния затвор в Луисбърг, Пенсилвания, за да посети баща си, когото не е виждал много години. Роден тъкмо преди Джонсън да започне да шпионира за руснаците, Робърт-младши е видял и баща си, и майка си опозорени от шпионската кариера. Опитал се е да възвърне честта на името си по време на службата си във Виетнам. Той завършва посещението при баща си, като забива нож в гърдите му и причинява моменталната му смърт.