Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Мартин, Уилям (1931)

Криптолог в АНС, който заедно с БЪРНЪН МИЧЪЛ емигрира в Съветския съюз през 1960 г. „Предателството им, — пише ДЖЕЙМС БАМФОРД в «Замъкът на загадките» («The Puzzle Palace», 1982), — е най-неприятният скандал в историята на АНС…“

Гений по математика, Мартин завършва гимназия за 2 години вместо за 3. След като учи 1 година в колеж, постъпва във военноморския флот. Преминава криптоложко обучение и е назначен в радиопрехващателната станция в Камисея, Япония, създадена към ГРУПАТА ЗА ВОЕННОМОРСКА СИГУРНОСТ. Там се запознава с Мичъл. През 1954 г. срокът на службата му в армията изтича, но той остава в Япония още 1 година като цивилен към АГЕНЦИЯТА ЗА СИГУРНОСТ В АРМИЯТА. По-късно са връща в Съединените щати и следва математика в университета във Вашингтон.

Двамата с Мичъл запазват приятелството си и на 8 юли 1957 г. постъпват в АНС. Скоро и двамата се разочароват от дейността на агенцията и след неуспешен опит да разкажат на един конгресмен за възгледите си, планират бягство в Съветския съюз.

През 1959 г. Мартин е награден със стипендия от АНС за магистърска степен по математика в университета в Илинойс — първата 2-годишна стипендия, присъждана някога от АНС. В Илинойс той се справя блестящо — има най-високи резултати. Там изучава руски език и се свързва с членове на комунистическата партия. През декември 1959 г. двамата с Мичъл отлитат за Куба и вероятно там се срещат със съветски дипломати, което е против правилата на АНС.

И Мартин, и Мичъл решават да използват отпуската си в края на юни 1960 г. — първо заминават за Мексико, после — за Куба, а на следващия ден се качват на съветски товарен кораб. АНС организира търсене, след като двамата не се връщат до края на юли. В сейфа на Мичъл служители на АНС откриват писмо, в което се обяснява „защо сме потърсили гражданство в Съветския съюз“.

На 1 август в новините от Пентагона е пуснато съобщение, че двама служители на АНС не са се върнали от почивка, смятат се изчезнали и местонахождението им е неизвестно. Пет дни по-късно офицери на Пентагона променят изявлението, като добавят, че „има вероятност двамата да са заминали зад желязната завеса“. За тях не се знае нищо до 6 септември 1960 г., когато в емисията Новини на съветската телевизия разобличават „безскрупулната“ АНС, която шпионира другите страни, включително съюзниците на САЩ. Те казват, че АНС е проникнала в КОДОВЕТЕ най-малко на 40 страни. Очевидно двамата могат да предоставят на съветското разузнаване значителни сведения за американската дейност в електронното разузнаване. Президентът Айзенхауер нарича Мартин и Мичъл „предатели, извършили самопризнание“, а бившият президент Труман заявява, че „трябва да бъдат разстреляни“.

След бягството им се разкрива, че Мартин и Мичъл са били ХОМОСЕКСУАЛИСТИ любовници. При една по-късна чистка АНС уволнява 26 служители, за които има съмнения за „сексуални отклонения“.

В Съветския съюз двамата изменници получават съветско гражданство. Мартин променя името си на Соколовски, записва се да учи в курс за ускорено обучение и се оженва.