Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Базофт, Фарзад (1959–1990)

Журналист, екзекутиран в Ирак по обвинение в шпионаж. Базофт е роден в Иран. Емигрира в Англия. На 15 март 1990 г. е обесен в Багдад, след като революционният съд го признава за виновен в шпионаж в полза на Израел и Великобритания. Въпреки че прави признание по иракската телевизия, той отхвърля обвиненията в съда. Базофт живее в Англия от 1975 г. През 1981 г. лежи една година в затвора за обир на спестовна каса в едно градче северно от Лондон. По-късно става информатор на полицията. Тази доста мътна биография води до подозрението, че подобно на кореспондента на Обзървър ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ през 50-те години Базофт вероятно е използвал журналистическата си дейност като ПРИКРИТИЕ за шпионаж.

Екзекуцията е изпълнена въпреки застъпничеството за снизхождение от страна на Великобритания, генералния секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр, Амнести интернешънъл, Европейския съюз и Международния съюз на журналистите. Министър-председателката Маргарет Тачър нарича екзекуцията варварство. Президентът Саддам Хюсеин отхвърля молбите за милост и заклеймява Базофт като „английски и израелски агент“.

Медицинската сестра Дафни Париш, 53-годишна англичанка, която закарва Базофт до военния комплекс Искандрия, е осъдена на 15 години затвор. Арестът на Базофт е след опита му през септември 1989 г. да провери фактите, свързани с голяма експлозия във военния комплекс. Проверката му е била необходима за подготвяния репортаж за английския вестник Обзървър.