Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Захаров, Генадий

Съветски служител в ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ (ООН), арестуван за шпионаж през 1986 г. Неговият арест води до арестуването на американски журналист в Москва, което пък от своя страна поставя под съмнение предстоящата среща на високо равнище между президента Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.

Захаров е съветски РАЗУЗНАВАЧ, който има за задача да вербува потенциални агенти. Той пристига в Ню Йорк от Москва като съветник по научните въпроси в Центъра по развитие на науката и технологиите към Секретариата на ООН. Обикновено агентурата и вербуването се възлагат на сътрудници на ГРУ и КГБ, които имат дипломатически имунитет, като например сътрудниците на съветското представителство в ООН. Това е много удобно. Ако някой от тях бъде заловен при извършването на шпионаж, единственото „наказание“, което може да получи в САЩ, е да бъде експулсиран, но не и арестуван и предаден на съд.

Екип от НАБЛЮДЕНИЕТО на ФБР забелязва, че Захаров често посещава районите на нюйоркските колежи. Някои от студентите, с които е разговарял, съобщават за него във ФБР, но по различни причини нито един от тях не желае да бъде ДВОЕН АГЕНТ. През април 1983 г. ФБР превербува един от вече вербуваните от Захаров студенти — Лий Бог, 25-годишен гвианец. ФБР му дава КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Пламър. (Псевдонимът му в КГБ е Бърг.)

Захаров казва на Бог, който следва компютърни системи, че е научен изследовател в ООН, който има нужда от помощ в областта на роботиката и компютърните технологии. Когато в края на 1984 г. наближава дипломирането на Бог, Захаров го подтиква да си намери работа в областта на разузнаването, извършвано с помощта на изкуствен интелект или роботика. ФБР урежда Бог в машинен цех, където се произвеждат радари и оборудване за военни самолети. Собственик на цеха е бащата на един агент във ФБР.

През май 1986 г. Захаров диктува споразумение, което Бог написва, подписва и му предава. Захаров му плаща известна сума в брой за това, че сделката е сключена. Съгласно споразумението Бог ще работи като шпионин „от 7 до 10 години, а след това… договорът може да бъде подновен или прекратен“. Заплащането ще зависи от количеството информация, което Бог ще осигурява на руснаците. На срещите си със Захаров Бог носи електронно устройство, което предава разговора в паркирана наблизо кола на ФБР.

ФБР знае, че Държавният департамент ще бъде против ареста на Захаров, и иска разрешение от Белия дом. Според ФБР случаят Захаров, въпреки че става дума за не особено опасен шпионин на дребно, дава възможност на САЩ да покажат неудовлетворението си от безочливото използване на ООН за целите на шпионажа. Администрацията на Рейгън все още носи белезите от ГОДИНАТА НА ШПИОНИТЕ (1985), когато са разкрити няколко американски шпиони. Дадено е разрешение за арест. На 23 август двама агенти от ФБР — мъж и жена, чиято роля е да играят двойка по време на сутрешен крос, арестуват Захаров, докато разговаря с Бог на спирка на метрото в Куинс, Ню Йорк. ФБР отправя обвинение, че Захаров е разузнавач от КГБ, който е платил на Бог 1000 долара за 3 секретни документа с проекти на реактивни двигатели за военновъздушните сили. При обиска в жилището на Захаров са открити ШИФРОБЛОКЧЕТА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА, химикали за ТАЙНОПИС и поздравителни картички със скрити микроточки — едва видими точици, на които е скрита кодирана информация.

Точно една седмица след това агенти на КГБ арестуват НИКЪЛЪС ДАНИЛОФ, кореспондент на Ю Ес нюз енд уърлд рипорт в Москва, и го обвиняват в шпионаж. Захаров заявява пред федералния съд, че не възразява срещу предявените му обвинения, след което е освободен и напуска САЩ. Освободен е и Данилоф. Администрацията на Рейгън твърди, че това не е РАЗМЯНА НА ЗАЛОВЕНИ РАЗУЗНАВАЧИ, тъй като Данилоф не е такъв.