Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Анализ на радиообмена

РАДИОТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ за прехващане на радиосъобщения с цел да се установи и да се проучи системата за излъчване. И да не успеят да разчетат вражеския код, прехващачите могат да установят източника на сигнала, честотата и дължината на вълните. Предаването на едно и също съобщение показва например, че армейските части получават еднакви заповеди.

През Втората световна война японците, които имат минимален успех в декодирането, често разчитат на анализа на радиообмена, за да направят съответната преценка. Внезапното увеличаване на излъчванията от Хаваите за Югозападния Тихоокеански район е означавало например придвижване в тази посока. Неочакваното спиране на обмена обикновено е показвало предстоящи действия.

Специалистите на САЩ в областта на комуникациите стигат до извода, че увеличаването на радиообмена е показател за предстоящи действия на врага, и въвеждат нови моменти във военния обмен на съобщения. Съобщенията са с ШИФРОБЛОКЧЕТА, така че дължината или краткостта на съобщението да не може да бъде показател. По-съвършен метод е процедурата, обратна на радиомълчанието, а именно непрекъсващият поток от цифрови групи. Повечето от тях нямат никакво значение, а в общия поток е вмъкнато истинското съобщение.