Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Болшаков, Георгий

Главен редактор на съветското списание СССР на английски език и високопоставен сътрудник на КГБ. В началото на 60-те години работи в Съединените щати. Ръководи размяната на частна кореспонденция между премиера Никита Хрушчов и президента Кенеди, която започва през септември 1961 г. Болшаков е и посредник между Белия дом и съветските ръководители по време на КУБИНСКАТА РАКЕТНА КРИЗА през 1962 г.

На 6 октомври 1962 г. Болшаков лично предава устно съобщение от Хрушчов на Робърт Кенеди — брат на президента, главен прокурор и близък негов съветник:

Премиерът Хрушчов е загрижен за състоянието на нещата, предизвикани в Куба от САЩ, и повтаряме, че Съветският съюз доставя оръжия на Куба единствено като средство за защита, за да бъдат защитени интересите на кубинската революция…

Кенеди моли Болшаков да повтори устното съобщение и го записва внимателно. На следващия ден журналистът Чарлс Бартлет, близък приятел на Кенеди, кани Болшаков на обяд. Той казва на съветския издател, че президентът иска съобщението на Хрушчов в писмен вид. Болшаков повтаря съобщението дума по дума, както е направил пред Робърт Кенеди, написва го и го предава на Бартлет.

Девет дни по-късно президентът Кенеди получава направени от самолет U–2 снимки на съветски ракети за унищожение, базирани в Куба. На 24 октомври Бартлет показва на Болшаков 20 от снимките, които ясно показват ракетните установки. Снимките са с гриф „Единствено до знанието на президента“.

На въпроса, какво според него отразяват тези снимки, Болшаков отговаря: „Вероятно бейзболно игрище?“

На следващия ден снимките са предадени на пресата. Болшаков продължава да отрича, че Съветският съюз е доставил ракети в Куба, не подозирайки, че Хрушчов вече се е свързал с Кенеди, използвайки друг канал, и е потвърдил, че действително има такива оръжия в Куба. Но това поставя край на доверието, което братята Кенеди имат на Болшаков. Неговият наследник като посредник с президента е РЕЗИДЕНТЪТ на КГБ във Вашингтон Александър Феклисов.

Той „на всички ни изглеждаше честен човек“, пише за Болшаков Артър Шлезинджър-младши в книгата „Хиляда дни“ („A Thousand Days“, 1965).