Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Нордпол (северен полюс)

Операция на германския АБВЕР срещу холандското нелегално движение, създадено от британското Управление за специални операции (УСО) през Втората световна война.

През март 1941 г. германците принуждават заловен радист от УСО да предава съобщения за Великобритания, написани с декодиран от тях код. Радистът изпуска някои думи, които служат като предупреждение, че подателят е под вражески контрол. Получателят във Великобритания не би трябвало да приеме съобщението, тъй като то не съдържа определените думи. За да наблегне на най-важното, заловеният радист дори вмъква думата „заловен“ в съобщението. Независимо от това операторът в Англия приема съобщението, като по този начин радистът остава с убеждението, че англичаните разбират, че е заловен, но искат да продължи да се свързва с Великобритания.

Така германците проникват в холандската операция и разбират за времето и мястото на пристигане на групите от Великобритания. Дори им „предлагат“ цели за саботаж. Германците получават хиляди пушки, контейнери с амуниции и експлозиви и даже храна и пари.

Повече от 2 години ГЕСТАПО или Абверът залавят АГЕНТИ, изпратени от УСО и МИ–6. Така оперативните работници на Нордпол работят със 17 предавателя в Холандия и изпращат хиляди фалшиви съобщения на УСО и МИ–6. Операция Нордпол се разраства до Белгия и Франция, където са заловени немалко английски агенти.

Офицерите от Нордпол, знаейки, че УСО се занимава предимно със саботаж, симулират саботажи и използват неговите агенти. Агентите на МИ–6 обикновено са били екзекутирани незабавно, тъй като с тях е било по-трудно да се постигнат подобни симулации и заблуди. През септември 1944 г., когато вече няма нужда от заловените агенти, 47 от тях са екзекутирани.

УСО така и не успява да разбере за Нордпол до май 1943 г., когато агентите, успели да избягат от германците, изпращат съобщения във Великобритания. Двама успяват да стигнат до Испания, а от там — в Англия. При завръщането им са хвърлени в затвора за това, че са оказвали помощ на противника. По-късно през 1943 г., когато други агенти разказват какво се е случило, британците освобождават първите двама и едва тогава разбират истината за Нордпол.