Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Коен, Морис (1910–1995)

Със съпругата си Лона Морис Коен е един от най-известните съветски АГЕНТИ, отдал целия си съзнателен живот на разузнаването. Работи в САЩ с РУДОЛФ АБЕЛ, а по-късно във Великобритания — с ГОРДЪН ЛОНСДЕЙЛ. Семейство Коен работят предимно под имената за ПРИКРИТИЕ Питър Джон и Хелън Кроугър.

Морис Коен е роден в Ню Йорк в семейството на руски емигранти. През 1935 г. встъпва в редовете на комунистическата партия на САЩ, а 2 години по-късно заминава в състава на интернационалната бригада Ейбрахам Линкълн за Испания, където взема участие в Гражданската война. Ранен е и постъпва в болница. Там е вербуван от съветското разузнаване.

През 1941 г. Коен се жени за Леонтина Петра (родена 1913 г.) — американка от полски произход, също убедена комунистка, и я привлича в работата си за съветското разузнаване.

През Втората световна война Коен служи в американската армия. На Аляска работи в частите по осигуряване на транспорта на военни самолети от САЩ за СССР през Беринговия проток. През 1944 г. след съюзническия десант в Нормандия взима участие в съюзническото настъпление в Европа и стига с американските части до Елба. След войната е демобилизиран и се връща в САЩ.

Леонтина Коен през цялата война работи във военен завод и успешно изпълнява задачите, поставени от съветското разузнаване, главно като връзка с ценни агенти. Например тя се среща с агент, който работи в атомния център на САЩ в Лос Аламос и доставя получените материали от него за работата по атомната бомба на съветските разузнавачи в Ню Йорк. През 1940 г. тя установява и поддържа контакт със семейство РОЗЕНБЕРГ.

След края на войната Морис Коен учи в учителския колеж при Колумбийския университет и продължава да работи за съветското разузнаване. Той формира своя група от 7 души, основно прокомунистически настроени. Известно време работи с ръководителя на нелегалната резидентура в Ню Йорк РУДОЛФ АБЕЛ.

След арестуването на ЮЛИУС и ЕТЕЛ РОЗЕНБЕРГ (17 юли 1950 г.) семейство Коен е принудено да бяга от Съединените щати. По околен път, през много страни и не без приключения, те пристигат в Москва (1950 г.). След кратка почивка отново се захващат за работа. Отначало пътешестват из Далечния изток и Европа, за да възстановят прекъснатите по една или друга причина връзки със свои агенти. После преминават специална подготовка за работа в нелегална резидентура като радисти. Те са командировани в Нова Зеландия като съпружеска двойка Питър и Хелън Кроугър. През 1954 г. пристигат в Лондон със същите имена и се представят за канадска двойка. В Лондон Питър отваря малка антикварна книжарница на Странд №190. Книжарницата е добро прикритие за шпионски кръг поради множеството посетители, необходимостта да се пътува до континентална Европа за книги, а също и поради съвсем редовното получаване на международна поща.

Семейство Коен се настаняват в просторна къща в предградие на запад от Лондон. Сред хората, които ги посещават, има и млад мъж, представен на съседите като приятел от Канада. Това е Гордън Лонсдейл. През 1960 г. той остава за кратко в къщата в Райслип.

През ноември 1960 г. примката се затяга около Лонсдейл и МИ–5 — британската Служба за сигурност, поставя семейство Коен под НАБЛЮДЕНИЕ. От 7 януари 1961 г. къщата им се наблюдава. Лонсдейл е арестуван, задържано е и семейство Коен. След обиска на къщата, който трае 9 дни, са открити фотоапаратура, късовълнов радиопредавател, кодови книги, ШИФРОБЛОКЧЕТА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА, микрофилм (в куха Библия), няколко хиляди американски долари и 7 фалшиви паспорта. Домът на семейство Коен е бил комуникационният център на Лонсдейл.

Отпечатъците на заподозрените разкриват, че в действителност са семейство Коен, търсени в Съединените щати във връзка с МРЕЖАТА АТОМНИ ШПИОНИ.

Съдени са за шпионаж. И двамата получават присъда по 20 години затвор. Излежават само 8 години. На 24 октомври 1969 г. е осъществена комплексна РАЗМЯНА НА ЗАЛОВЕНИ РАЗУЗНАВАЧИ, при която са освободени срещу няколко британски граждани, задържани от руснаците. Прехвърлени са със самолет в Полша, а по-късно продължават за Съветския съюз. (Леонтина умира в Москва през 1992, а Морис Коен — през 1995 г. И двамата са погребани с военни почести в Новокузнецкото гробище в Москва.)