Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хори, Ейдзо (1913–1995)

Сътрудник на японското армейско разузнаване, заслужил през Втората световна война прозвището на своите колеги „офицер от щаба на Макартър“.

През 1934 г. Хори завършва военната академия и е произведен в офицер от кавалерията. Получава веднага назначение в личния състав на имперския щаб, след което служи дълго в чужбина: в Германия, Русия, Великобритания и Съединените щати. През по-голямата част от Втората световна война е във Второ управление (разузнаване) в Генералния щаб на японската армия, а по-късно е назначен за началник на разузнаването в 14-а армия на Филипините.

През войната Хори проявява изключителен, почти свръхестествен талант в предвиждането на американските операции. При прогнозирането той постоянно се е опитвал да се постави на мястото на главния противник генерал Дъглас Макартър и да оценява обстановката през неговия поглед. Именно учудващо точните прогнози на Хори подтикват колегите му да му измислят прякора „офицер от щаба на Макартър“.

Началниците на Хори предполагат, че след успешното превземане на Сайпан през юни 1944 г. американските сили ще се обърнат директно към Япония. Майорът обаче настоява, че те ще започнат настъпление към Филипините. И става точно така.

Освен това Хори анализира данните от полетите на американските бомбардировачи над Япония, като обръща особено внимание на разузнавателните облитания. Той стига до извода, че на първо място американците се интересуват от остров Кюшу. След това разузнава местността и разхождайки се по островния плаж, стига до извода, че десантът на вражеските войски ще бъде преди всичко в залива Ариаке (сега Шибуши). След това Хори се заинтересува от прогнозата за времето. Той разсъждава така: Едва ли американците ще тръгнат в началото на есента, рискувайки да попаднат под „ударите“ на тайфун. Тайфуните утихват в края на октомври. Ще застудее през декември и януари, когато американските части вече ще се сражават на острова. Но те няма да бъдат подложени на дъжда, а и оризовите плантации вече ще са изсъхнали. Взимайки всичко това под внимание, Хори съобщава, че по всяка вероятност вражеското настъпление ще започне в самия край на октомври. По-късно се изяснява, че американските стратези са определили 1 ноември. Хори отново е точен.

Демобилизиран след войната, през 1954 г. Хори се присъединява към сухопътните войски за отбрана. След това е изпратен като военен АТАШЕ в Западна Германия. Служи като началник-отдел по разузнаване в Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Япония. През 1967 г. излиза в оставка. От 1974 до края на 1980 г. преподава немски език в университета Осакахакан.