Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Требич, Игнац (1879-?)

АГЕНТ на германското разузнаване във Великобритания преди и по време на Първата световна война. Работи и в други страни, докато необикновената му шпионска кариера го отвежда от Унгария в Китай.

Роден е в Унгария в семейството на ортодоксални евреи. Учи за равин в еврейската семинария в Хамбург. Напуска семинарията и заминава за Англия, където се отказва от еврейската вяра и приема каноните на англиканската цръква. По-късно се завръща в Хамбург и се подготвя за лютерански свещеник. Отново тръгва на път — този път за Канада.

В Канада се жени за канадка и отново се връща към англиканската църква. През 1902 г. става свещеник в Англия. В края на 1903 г. изоставя това поприще. Пътува из цяла Европа по поръчка на английски индустриалци и политици, за да сключва сделки за петрол. През 1910 г. става член на парламента (променя името си на Требич Линкълн). По това време вече е вербуван от германското разузнаване. Вероятно е работил за Германия още от 1902 г.

В навечерието на Първата световна война Требич фалира и трябва да намери средства, за да се кандидатира отново за парламента. Предлага услугите си на английското ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ, но там отхвърлят предложението му и той попада под подозрението им. В началото на 1915 г. успява да избяга в САЩ, където, подкрепян финансово от германското консулство в Ню Йорк, пише антианглийски статии.

През 1916 г. е екстрадиран във Великобритания по обвинение във фалшифициране (не в шпионаж). Предаден е на съд и получава 3 години затвор. След като излежава присъдата, първо заминава за Унгария, а след това — за Германия, където се замесва в конспирация на сили с десен уклон. Напуска Германия и се отправя към Китай, където работи като съветник на тайно подкрепян от англичаните военачалник.

В началото на 20-те години Требич Линкълн, както вече е известен, е будистки монах. Работи за китайското разузнаване, а е много вероятно същевременно да е сътрудничил и на английското, германското, холандското и японското. Името му вече е брат Чао Кун. Той изиграва важна роля в предаването на бившия китайски император Пу И в ръцете на японските военни, които го превръщат в марионетен владетел на Манджурия.

„Линкълн винаги е бил ценен агент. Даже в напреднала възраст. Даже и когато знаехме, че подкрепя японците. Той беше умен човек, но възможно е ние да сме го оценявали по-добре, отколкото вие на Запад“ — разказва бивш офицер от китайската тайна полиция на писателя РИЧАРД ДИЙКЪН при подготовката на книгата му „Кемпеи Таи“ („Kempei Tai“, 1982).

Твърди се, че в началото на Втората световна война брат Чао Кун прави германски пропагандни предавания от Тибет. Според някои източници той е починал през октомври 1943 г., според други — през май 1947 г. А има данни, че дълго време след това е живял в Индия.