Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тюмел, Паул

Британски ДВОЕН АГЕНТ в германския АБВЕР. Той е агент в Абвера от 1934 г. Преди избухването на Втората световна война служи в Дрезден и Прага, а след това — на Балканите и в Турция. Тюмел е доверено лице на ръководителя на Абвера ВИЛХЕЛМ КАНАРИС. Той е своего рода канал за връзка, чрез който антифашистите в Германия се свързват с останалия свят. Получаваната от антифашистите секретна информация Тюмел препраща на английските власти. Първоначално той работи за майор ФРАНТИШЕК МОРАВЕЦ — ръководител на чешката служба за военно разузнаване, който му дава КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ А54. С достъпа си до Абвера и до СД — нацистката служба за сигурност, Тюмел осигурява изумително точна и своевременна разузнавателна информация. Той предрича германската окупация на Чехословакия през март 1939 г. и дава възможност на англичаните да изведат Моравец и семейството му от страната. Предава на съюзниците почти всичко за Луфтвафе още в началото на войната.

След окупирането на Чехословакия Тюмел предава разузнавателни сведения само с помощта на чешкото съпротивително движение. През февруари 1942 г. е арестуван от ГЕСТАПО и предаден на военен съд. Успява да си издейства освобождаване, като ги убеждава, че се е опитвал да се внедри в чешката съпротива.

Тюмел толкова добре е работил за британското разузнаване, че сър СТЮЪРТ МИНГИС — ръководител на МИ–6, веднъж казва: „Ние привеждахме движението на нашите армии според получената поредна информация от А54.“ След арестуването и освобождаването му англичаните решават да го изтеглят, като спасителната операция носи кодовото наименование Антропоид. Опитът се проваля и Тюмел отново е арестуван. Хвърлен е в затвора за държавна измяна и през април 1945 г. е екзекутиран.

Чешкото му кодово име е Франта, както още д-р Холм и Рене.