Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Нептун P2V

Основен противоподводников/разузнавателен самолет на американските военновъздушни сили с излитане от бази на сушата, използван 2 десетилетия след Втората световна война. Нептун е извършвал разузнавателни полети над тихоокеанските брегове на Китай и Съветския съюз и неведнъж е бил нападан от вражески изтребители.

Нептун се използва и за патрулиране по периферията на Съветския съюз и Китай поради издръжливостта и стабилността му. На въоръжение е във военноморския флот от 1947 до началото на 70-те години. По време на Виетнамската война военноморският флот използва 24 модифицирани самолета Нептун за електронно НАБЛЮДЕНИЕ — улавят сигнали от специално спуснатите електронни устройства в джунглата за определяне „пътя“ на комуникациите за снабдяване на Виетконг (означението им е AP–2 и OP–2), и още 4 — за провеждане на нощни атаки над зоните за снабдяване (AP–2). Армията използва няколко самолета Нептун за ЕЛЕКТРОННО РАЗУЗНАВАНЕ (ЕЛРАЗ) във Виетнам (RP–2E), а военновъздушните сили — 7 самолета за електронни цели (RB–69).

Нептун не са специализирани самолети за ЕЛРАЗ като A3D СКАЙУОРИЪР и P–3 ОРИОН, но са снабдени с „черни кутии“ за ЕЛРАЗ и използват фотокамери за разузнаване.

В резултат от редовните полети по тихоокеанския бряг на Съветския съюз и Китай от 1951 до 1955 г. са свалени 4 самолета Нептун — 3 от съветски изтребители и 1 от китайски. Други самолети Нептун са били засичани и преследвани. (Вж. СВАЛЕНИ САМОЛЕТИ.)

Нептун е разработен в Локхийд и има двоен мотор с възвратно-постъпателно движение. Към по-късните модели са добавени 2 турбореактивни двигателя, които осигуряват „начален тласък“ при нападение над подводници. Нептун има вътрешен бомбен улей за дълбочинни бомби и торпеда, а може да носи и ракети под крилете си за нападения над изплавали подводници. Дванадесет от първите P2V–3C Нептун са пригодени да носят атомни бомби и могат да бъдат изстрелвани от самолетоносачи за удари по сухоземни цели. Първите модели на Нептун са въоръжени с 20-милиметрови оръдия и 12,5-калиброви картечници за самозащита. Обикновено екипажът се състои от 8 души.

Опитният образец на XP2V–1 извършва първия си полет на 17 май 1945 г. На следващата година P2V–1, наречен Тракюлънт търтъл (Агресивна костенурка), предвиден за полети на дълги разстояния, поставя рекорд за полет без презареждане от 17 987 км за 55 часа и 17 минути. (Този рекорд е подобрен през 1962 г. от стратегическия бомбардировач B–52H на военновъздушните сили, който прелита 18 203 км без презареждане.) Нормалният обсег на вариант P2V — от него са построени най-много самолети — е 5120 км, а най-високата му скорост е 565 км/ч.

От 1945 до 1962 г. в Локхийд са произведени общо 1099 самолета P2V. Допълнително са произведени 89 P–2J в Япония от Кавазаки.

Обозначението P2V е променено на P–2 през 1962 г.

shpionazh-59.jpgP2V Neptune