Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

БНД

Bundesnachrichtendienst (BND) — Федерална информационна служба, се създава в Западна Германия през 1956 г. Отначало БНД е разузнавателна мрежа, ръководена от РАЙНХАРД ГЕЛЕН. Съставът й е предимно от нацисткото разузнаване.

През 50-те години ЦРУ контролира западногерманското разузнаване чрез генерал Гелен. Както и при контраразузнавателната служба ФСЗК (Федерална служба за защита на конституцията), БНД има 2 живота: първият като агенция, която работи за Западна Германия, а вторият — за обединена Германия след 1990 г. По време на западногерманския си период БНД е пряко свързана с Райнхард Гелен, чието сътрудничество с американските разузнавателни служби се смята за съществено постижение от времето на Студената война.

ХАЙНЦ ФЕЛФЕ — бивш нацист, ръководител на контраразузнавателния отдел срещу руснаците по времето на Гелен, е арестуван през 1961 г. по обвинение, че е шпионирал за тях цяло десетилетие. Информацията идва от източногермански АГЕНТ.

Въпреки честите провали на БНД Хелмут Кол защитава и нея, и ФСЗК през цялото време на управлението си като канцлер на Западна Германия от 1982 до 1990 г. През 1985 г. той реагира бързо, когато ХАНС ЙОАХИМ ТИДГЕ, високопоставен сътрудник на контраразузнаването, бяга в Източна Германия. За да изкорени съперничеството между БНД и ФСЗК, Кол назначава Херберт Хеленбройх — ръководител на ФСЗК, за директор и на БНД. Но разследването доказва, че Тидге е бил хроничен алкохолик, което Хеленбройх е знаел. И така, само месец след като е поел ръководството и на БНД, Хеленбройх е пенсиониран преждевременно. Заменен е от Ханс-Георг Вик — бивш посланик на Западна Германия в Съветския съюз и в НАТО.