Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хайфиш

Значителна германска операция за заблуда, планирана през 1941 г., за да прикрие изненадващото нападение срещу Съветския съюз (вж. БАРБАРОСА).

Операция Хайфиш (Акула), одобрена в края на април 1941 г. заедно с операция ХАРПУН, предвижда да се концентрират кораби и други плавателни съдове край бреговете на Западна Европа. В окупираните от Германия територии се пускат слухове, че дълго отлаганото нападение срещу Англия ще бъде проведено скоро. (Оригиналният план за нападение — операция Морски лъв — е подготвен за есента на 1940 г., но е отменен поради неуспехите на германските военновъздушни сили в боевете с британската авиация.)

Подвеждащата операция Хайфиш има за цел да внуши и да убеди англичаните и руснаците, че немците ще нападнат Англия. „Настъплението“ е разработено в няколко етапа. Отначало — завземане на брегови плацдарми и летища с въздушен десант. След това — едновременен десант на 8 пехотни дивизии в 4 района на английското югоизточно крайбрежие, които ще бъдат подсилени с 4 танкови и 2 моторизирани дивизии. И накрая, трети етап — още 6 пехотни дивизии. Целта е да се завземат обширни английски територии и да бъде обсаден Лондон.

Подвеждащата операция не е замразена и след като Германия напада Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Висшето командване на Хитлер желае да запази заблудата, тъй като се стреми англичаните да повярват, че след бързата германска победа на Изток мощните германски сили ще се обърнат отново на Запад.

Благодарение на блестящата операция за дешифриране УЛТРА британските лидери точно са знаели за плановете на германците, но страхът от нападение над Великобритания остава дори и след навлизането на германските войски в територията на Съветския съюз. Най-сетне, на 1 август 1941 г., като реакция на ситуацията на съветския фронт министър-председателят Чърчил и ръководителите на щаба решават да отпуснат степента на непрекъсната бойна готовност, в която се намира Великобритания.