Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уин, Гревил (1919–1990)

Английски бизнесмен, изпълняващ ролята на посредник между английското и американското разузнаване, от една страна, и полковник ОЛЕГ ПЕНКОВСКИ — западен шпионин в ГРУ (съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ), от друга. Уин учи в Нотингамския университет и през Втората световна война работи във военното разузнаване. През 1950 г. създава свой бизнес с експорт на тежко индустриално оборудване. Пътува често в чужбина и няколко пъти посещава Съветския съюз.

През декември 1960 г. се среща с Пенковски на конференция по въпросите на търговията в Москва. Пенковски моли Уин да го свърже с английското разузнаване (преди това се е опитвал напразно да се свърже с ЦРУ).

Уин започва дейността си на посредник през април 1961 г. Урежда Пенковски да бъде разпитан от МИ–6 и ЦРУ при посещенията му в Лондон и Париж.

През 1962 г. става ясно, че Пенковски е в беда, и се правят планове Уин да уреди бягството му на Запад от търговския панаир в Ленинград (Санкт Петербург). Според плана Пенковски е трябвало да бъде изведен от СССР в един от двата камиона с експонати на Уин. Уин се отправя отначало с камионите към Будапеща също на панаирно изложение с намерение след това през Хелзинки да стигне до Съветския съюз.

На 2 ноември 1962 г. Уин, напускайки Будапеща, неочаквано е заловен от въоръжени сътрудници на КГБ, качен е в лека кола и е отведен в неизвестна посока. На 22 октомври Пенковски вече е бил арестуван — факт, за който британското разузнаване все още не е било узнало.

Уин е откаран в Москва и прекарва следващите 6 месеца в ЛУБЯНКА при тежки условия, които понякога се редуват с добро отношение (дори му е позволено свиждане със съпругата му). КГБ се опитва да го принуди да признае за отношенията си с Пенковски.

Предаден е на съд в Москва заедно с Пенковски през май 1963 г. Уин е признат за виновен в шпионаж и осъден на 3 години затвор и 5 месеца в трудов лагер. В затвора към него се отнасят изключително зле, тъй като руснаците се опитват да осъществят размяна със заловени техни разузнавачи.

След по-малко от година, прекарана в затвора, на 22 април 1964 г. Уин е разменен с ГОРДЪН ЛОНСДЕЙЛ, обвинен от британците за съветски шпионин.

Несистематизираният разказ на Уин за преживяванията му и връзката му с Пенковски е издаден през 1968 г. със заглавие „Контакт на улица «Горки»“ („Contact on Gorky Street“).