Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ронге, Максимилиан

Директор на австрийската армейска разузнавателна служба — Kundschaftsstelle, през Първата световна война.

Ронге залавя АЛФРЕД РЕДЛ — австрийски РАЗУЗНАВАЧ, който е ДВОЕН АГЕНТ за Русия. Редл работи в Kundschaftsstelle и шпионира за руснаците, осигурявайки им материали, сред които и австрийските военни планове. След като австрийците научават, че Русия разполага с плановете, Ронге получава задачата да открие австрийския шпионин. За да му помогнат и да го задържат на поста му, руснаците издават на Редл самоличността на незначителни АГЕНТИ, за да може да докладва, че уж ги е разкрил. Впечатлени от дейността му, началниците на Редл го повишават до поста директор на Kundschaftsstelle. През 1912 г. той вече е началник на личен състав на армейски корпус в Унгария — тогава част от Австро-унгарската империя.

Ронге — наследник на Редл като ръководител на разузнавателната служба, разработва един от проектите на Редл: прехващане на пощата. През 1913 г. готов да окаже помощ ръководител на германското разузнаване изпраща на Ронге 2 плика от Германия, адресирани до Никон Низетас в централната поща във ВИЕНА. След като никой не прибира пликовете, германските разузнавачи ги изпращат на Ронге за проверка.

Когато става ясно, че в пликовете има пари и адресите на агенти във Франция и Швейцария, Ронге настоява да бъдат върнати във виенската поща, която е поставена под НАБЛЮДЕНИЕ. Пристигат още 2 плика с очевидни данни за шпионажа, извършен от руски разузнавачи. Един ден идва някакъв мъж да си прибере пощата. Това е Редл. Когато се изправя срещу колегите си, той се застрелва.