Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Али, Стивън

Английски РАЗУЗНАВАЧ в Русия по време на Октомврийската революция 1917 г., роден и отрасъл в Русия.

Оглавява операциите на английското разузнаване МИ–6 в Русия през Първата световна война и Октомврийската революция. Отказва да се подчини на нареждането да убие Йосиф Сталин. По-късно Али споделя с приятел: „Невинаги се подчинявах на заповеди. Веднъж ми казаха да премахна Сталин. Никога не съм харесвал особено това приятелче, но той ме смяташе за приятел и мисълта да вляза в кабинета му и да го убия ме обиждаше.“ Той отбелязва също, че не е бил доволен от подготвения план за бягството му след атентата.

Али и по-голямата част от английското посолство са евакуирани от Санкт Петербург през февруари 1918 г. За Великобритания потеглят с кораб от Архангелск.

През 1919 г. Али започва работа в Службата за сигурност (МИ–5), където остава няколко години. Оттегля се от МИ–5 и се захваща с търговия в Париж. Призован е отново на разузнавателна служба през Втората световна война. РОБЪРТ БРУС ЛОКХАРТ, живял в Русия по време на революцията, пише за Али в „Райли: ас на шпионажа“ („Reilly: Ace Of Spies“, 1987): „Имах възможност да се срещам с него от време на време през Втората световна война, когато подобно на много други офицери той носеше униформа. Изглежда, имаше толкова ленти за медали на гърдите, колкото генерал [Дъглас] Макартър, но никога не успях да науча за какво са.“ (По зла ирония Макартър неизменно е носил каки без отличителните знаци на наградите.)