Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

И

Иванов, Евгений (1926–1994)

Помощник военноморски АТАШЕ в Лондон от 1960 до 1963 г. Изиграва важна роля в АФЕРАТА ПРОФУМО. Син е на офицер от Червената армия. Семейството на баща му е от селски произход, а на майка му — от благороднически. Младият Иванов проявява отрано интерес към военните и през 1943 г. постъпва в Тихоокеанската висша военноморска школа във Владивосток. За кратко през войната воюва срещу японците, а през 1947 г. се завръща в Баку, където завършва висшето си образование.

Служи 2 години на бойния кораб Севастопол и през 1949 г. постъпва във Военнодипломатическата академия в Москва, където в 4-годишен курс се подготвят кадрите на ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. През 1953 г. Иванов е изпратен като помощник военноморски аташе в Осло, Норвегия. По-късно работи в съветското посолство в Лондон. Скоро след пристигането си през март 1960 г. се сприятелява с артиста Стивън Уорд, който страда от остеопатия, и влиза в интимни отношения с неговото протеже Кристин Кийлър и вероятно с Манди Райс-Дейвис (и двете непълнолетни проститутки).

Уорд запознава Иванов с каймака на лондонското общество, включително с принц Филип, сър Уинстън Чърчил, лорд Астор и военния министър Джон Профумо. Иванов получава възможност да събира секретна информация от събеседниците си по време на безобидните светски разговори.

Завръща се от Великобритания през януари 1963 г. и учи в престижната Академия на Генералния щаб. След завършването й през 1968 г. е повишен в капитан I ранг. До пенсионирането си през 1981 г. е началник на отдела за анализи в ГРУ.

Съпругата на Иванов също работи в съветското посолство — като шифровчик, но двамата много рядко излизат заедно.

Автобиографичната книга на Иванов „Голият шпионин“ („The Naked Spy“), написана съвместно с Генадий Соколов, е публикувана през 1992 г.