Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дейвис, Алън

Бивш служител във военновъздушните сили на САЩ, предлагал на руснаците секретна информация във връзка с разузнавателни програми, включително електронни и инфрачервени технологии. Дейвис, работил 10 години във военновъздушните сили, има ДОСТЪП до секретни материали.

През 1984 г. „несправедливо е отстранен“ от военновъздушните сили за несправяне с професионалните задължения. Той се опитва да си отмъсти, като решава да шпионира за руснаците. Въпреки че не се знае как и кога е направил първото си предложение, телефонните записи на съветските дипломатически служби очевидно са помогнали да бъде разкрит. Когато предлага да шпионира, той работи като лабораторен техник в корпорацията за космически комуникации Форд в Пало Алто, Калифорния.

Дейвис се свързва със съветското консулство в Сан Франциско и обаждането му е прехванато от апаратите за подслушване на американското КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ. През октомври 1986 г. агент на ФБР, представящ се за съветска връзка, се обажда на Дейвис и насрочва среща. ФБР твърди, че Дейвис е предал на агента „подробна устна информация“ и „начертана на ръка“ секретна технология. Той съобщава също, че е получил информацията през 1983–1984 г., докато е бил във военновъздушната база в Западна Германия.

Дейвис е арестуван в момента на предаване на секретни документи на агента. Обвинен е в шпионаж и е осъден на 5 години затвор.