Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ткаченко, Алексей

Съветски дипломат във Вашингтон, явил се на среща с ДЖОН УОКЪР на 19 май 1985 г. — деня, в който Уокър е арестуван по обвинение в шпионаж.

Ткаченко е трети секретар в съветското посолство. В нощта на ареста на Уокър той е трябвало да остави пари в ТАЙНИКА в Пулсвил, Мериленд. Агенти на ФБР, обградили тайника, го забелязват да преминава с кола на посолството. Съпругата и децата му са с него за ПРИКРИТИЕ. Уокър е поставил празна кутия от 7 Up на предварително уговорено място, за да покаже, че е оставил в тайника (в определено по-рано дърво) поредната информация. Виждайки сигнала, Ткаченко е трябвало да отиде до тайника, да вземе пакета с информация и да остави съответната сума пари.

Но агент на ФБР прибира кутията за доказателство и тъй като не я вижда, Ткаченко отминава. Уокър не знае, че тайникът е разкрит, и оставя плик със секретни документи. Агентите на ФБР го прибират и арестуват Уокър при завръщането му в мотела.

Ткаченко, съпругата и двете му дъщери напускат Съединените щати на 23 май. Те заминават така спешно, че върху кухненската печка в дома си били оставили даже полуприготвените сандвичи.

Вж. ТЕХНИКА НА ШПИОНАЖА.