Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бейтс, Ан

Американска роялистка, която шпионира за англичаните по време на Войната за независимост.

Тя е учителка от Филаделфия. Омъжва се за техник по поддръжката на артилерията в английската армия. През 1778 г. съпругът й заедно с английските войски се евакуира във Филаделфия, а след това — в Ню Йорк. Тя твърди, че като патриот и поддръжник на Вашингтон се промъква през американските линии във Филаделфия, за да отиде в Ню Йорк. Там влиза в шпионския кръг на майор ДЖОН АНДРЕ. Под името „госпожа Барнс“, използвано за ПРИКРИТИЕ, тя шпионира американските войски.

Бейтс носела някакъв знак (описанието му не е известно), по който да я познае американски офицер, работещ за англичаните. Но когато тя се добира до американския щаб в Уайт Плейнс, Ню Йорк, се оказва, че офицерът е дезертирал от армията.

Като се представя за амбулантна търговка, Бейтс подслушва разговори, проверява разположението на оръдията и дори влиза в щаба на генерал ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН. „Имах възможност да обиколя цялата армия и да разбера силите и мощта на всяка бригада, броя на оръдията с разположението им и теглото на всеки заряд на тези оръдия“, пише по-късно тя. Помага и на други шпиони (не се знае кои) да преминават фронтовите линии и да отсядат в КОНСПИРАТИВНИ КВАРТИРИ, докато се промъкват към английска територия.

В една от мисиите си в американски лагер близо до Добс Фери, Ню Йорк, Бейтс дори преброява хората, оръдията, складовете и даже чувалите с продоволствието. „Навременната й информация“ за движението на американските войски кара англичаните да подсилят гарнизона на Роуд Айлънд.

Съпругът й остава в английската артилерия в Южна Каролина до 1780 г. Тук шпионската кариера на Бейтс приключва, тъй като не й възлагат нови задачи. Двойката отплава за Англия през 1781 г. По-късно, изоставена от съпруга си, Бейтс си издейства малка пенсия за извършената в Америка работа.