Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Юнкерс Ju–88

Многоцелеви и ефективен германски бомбардировач със среден обсег на действие от Втората световна война, воювал по всички фронтове на германската армия. Широко е използван разузнавателният вариант на самолета за аероснимки над Съветския съюз от голяма височина още преди германското внезапно нападение.

В много отношения прилича на британския МОСКИТО. Двумоторният Ju–88 е най-масовият немски бомбардировач. Използван е бил не само като бомбардировач, но и като торпедоносец, нощен изтребител, за атака срещу танкове, за фоторазузнаване и за тренировъчни полети. Понякога към Ju–88 са били прикрепяни безпилотни апарати Ме 109 и Fw 190. Той се издига във въздуха, стига определената цел, откачва безпилотните апарати и продължава полета си. С течение на времето обаче тактико-техническите характеристики на самолетите на съюзниците толкова много се подобряват, че загубите на Ju–88 растат непрекъснато и накрая немските летци кръщават своите самолети летящи ковчези.

Бомбардировачът Юнкерс е разработен по поръчка на Министерството на авиацията на Германия. Опитният образец Ju–88V1 излита на 21 декември 1936 г., само 11 месеца след като започва работата по проекта. След първия изпитателен модел следват други, по-усъвършенствани. Измененията са предимно на мотора и на крилете. Първите скоростни бомбардировачи Ju–88 постъпват на въоръжение в началото на 1939 г. Особено широко се използват в бойните действия срещу Великобритания, но при дневните полети търпят немалко загуби. През есента на 1944 и март 1945 г. подобрените варианти на Ju–88 се използват като нощни изтребители в борбата със съюзническите бомбардировачи в небето над Великобритания.

Повечето самолети Ju–88 имат остъклена носова част, което осигурява на пилота широк обзор. Бомбеният отсек на разузнавателните варианти е оборудван с фотокамери и контейнери за гориво. За допълнителни запаси от гориво има прикрепени под крилата специални варели. Ранните модели бомбардировачи Ju–88A4 развиват максимална скорост 437 км/ч, а обсегът на полета е 2480 км. Могат да носят бомби до 1800 кг във вътрешното гнездо и още 1000 кг — под крилата при кратки полети. Въоръжението на бомбардировача включва няколко 20-милиметрови оръдия и картечници. Стандартните модели имат 4-членен екипаж. Ju–88, модифициран в изтребител C–6, развива скорост до 500 км/ч. Въоръжението му включва три 20-милиметрови оръдия в носовата част и няколко картечници. Екипажът е 3-членен, а от 1944 г. при нощните полети и 4-членен.

Построени са няколко специализирани варианта с фотокамери. Ju–88H е разузнавателен самолет с възможност да извършва изключително дълги полети, с увеличен резервоар и обсег 5300 км. Някои модели H имат 3 вградени фотокамери, а също и радар.

От Ju–88 са произведени общо 9000 бомбардировача и 5676 различни други варианта, или общо 14 676 самолета плюс още няколко опитни образеца.

shpionazh-101.jpgJunkers Ju 88