Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тай Ли (?–1946)

Ръководител на разузнаването на Чан Кайшъ през Втората световна война. Тай Ли е създателят и ръководител на Централното бюро за разследване и статистика — подразделение на Националния военен съвет на Китай от 1932 до 1946 г.

Той е член на военната полиция на Чан Кайшъ през 20-те години. Кариерата му е изпълнена с неясни и противоречиви моменти. Твърди се, че е внедрил на високо равнище агенти в китайската комунистическа партия, че е успял да прикрие миналото си и че дори е избил всички, които са го познавали от младежките години.

Хората го наричат „касапина“ и тайничко разказват истории за мъчения и екзекуции, които самият той е наблюдавал с истинско удоволствие. В книгата „Китайските тайни служби“ („The Chinese Secret Service“, 1974) Ричард Дийкън описва една от техниките за мъчение и умъртвяване патент на Тай Ли: „Нареждаше няколко локомотива на резервен коловоз, загряваше пещите до червено, отваряше вратите им, оставяше сигналните свирки включени, за да заглушават писъците, и хвърляше живите си жертви една след друга в горящите пещи.“ Изгорил е живи хиляди работнически лидери, интелектуалци и студенти, набедени за врагове на Чан Кайшъ.

Тай Ли вярва, че алкохолът и жените са „оръжие“, с което може да се превземе всеки мъж. Забранява на офицерите и слугите си да се женят, защото според него бракът означава, че двама, а не един знаят дадена тайна.

Когато Западът започва войната срещу Япония през 1941 г. Тай Ли се съобразява с новите съюзници на Китай и организира партизански отряди и разузнавателни мрежи. От 1942 до 1945 г. той е и директор на Китайско-американската организация за сътрудничество (КАОС), която разполага с 3000 американски военни специалисти в Китай за изготвяне на метеорологични сведения и за извършване на бойни операции и разузнавателна дейност. С помощта на КАОС Тай Ли научава имената на агенти, които работят за американското Управление на стратегическите служби.

„Най-голямата гордост на организацията беше — пише един американец, — че нямаше нито едно село в Китай, в което да няма шпионин на Тай Ли. Като тероризираше дадено семейство, беше много лесно да го държи в ръцете си.“ Тай Ли и сътрудниците му са избили и немалко хора, които нямат нищо общо с войната. Много от убийците, както се твърди, използвали пистолети със заглушители, осигурени от американците.

Тай Ли достига звание генерал-лейтенант. Загива при самолетна катастрофа на 17 март 1946 г. Официалната версия е, че поради лоши метеорологични условия самолетът се е разбил в планинските хребети. А според мълвата е убит от враговете му.