Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Франклин, Бенджамин (1706–1790)

Американски държавник и дипломат, който създава разузнавателна МРЕЖА по време на Войната за независимост на Северна Америка. Франклин е ключовият член на първата американска агенция за събиране на разузнавателни сведения в чужбина: Комитет за секретна кореспонденция, създаден от Континенталния конгрес на 29 ноември 1775 г. „с една-единствена цел — да поддържа връзка с нашите приятели от Великобритания, Ирландия и други части на света“.

Опит по въпроси на външната политика Франклин натрупва още преди Войната за независимост — той представя интересите на английските колонии Масачузетс, Джорджия и Пенсилвания в Лондон. Конгресът го назначава за пълномощен министър, а през септември 1778 г. — за посланик във Франция. Но наред с дипломацията той извършва и разузнавателна дейност — събира външноразузнавателна информация.

Основната цел на Франклин е да убеди Франция, че най-добрият начин да се навреди на Великобритания е да сключи военен съюз с Америка. Франклин поддържа и тайна връзка с ЖУЛИЕН АШАР ДЬО БОНВУЛОАР — френски АГЕНТ, изпратен в Америка.

Непосредствено с Франклин работи и Сайлъс Дийн — делегат от Кънектикът в Конгреса. Той, както и Франклин, е член на тайния комитет, на който Конгресът е възложил да преговаря с Франция за закупуване на оръжия и муниции. Французите се свързват с Дийн с помощта на ПИЕР БОМАРШЕ, който се представя за търговец, но в действителност е официален представител на френското външно министерство. Със собствени средства и с дарения от крал Луи XVI и други личности и организации във Франция и Испания той прави това, което днес се нарича подставена фирма — предприятие за легално ПРИКРИТИЕ на операции на разузнавателни организации. Скоро британските тайни служби узнават с какво точно се занимава експортно-импортната фирма Орталес и сие, но през това време Бомарше вече е успял да окаже съществена помощ на американците.

С помощта на агентите си в Лондон Франклин научава много за британската политическа и военна дейност. През януари 1778 г. генерал лорд Корнуолис докладва в Лондон за хода на войната в колониите и казва, че покоряването на Америка е невъзможно. Думите му са предадени на агента на Франция в Лондон, който успява бързо да предаде чутото на Франклин във Франция. Франклин използва тази информация като още един довод в преговорите с французите, в които той ги увещава да сключат съюз с Америка.

Вж. СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ.