Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кинг, Джон

ШИФРОВЧИК в Министерството на външните работи на Великобритания, предавал информация на Съветския съюз. Вербуван от НКВД главно заради важността на поста му.

Кинг служи в британската армия през Първата световна война и там е повишен в звание капитан. Като специалист по шифрите работи в Дамаск и Париж, а след края на бойните действия през 1918 г. — в Германия. През 1934 г. постъпва в отдела за комуникации в Министерството на външните работи.

Кинг е женен, но не живее със съпругата си. През 1935 г. в Женева се запознава с американка, която му става любовница, и вече му е все по-трудно да разчита само на заплатата си.

Вербуването му е разработено детайлно и е осъществено прецизно от Хенри Кристиан Пик — известен холандски художник. Пик и съпругата му често канят Кинг и любовницата му на гости и предприемат чести и комфортни пътувания из Европа.

В края на краищата Пик пристига в Лондон и се заема да осъществи операция с чужд агент. Той казва на Кинг, че би желал да получи информация от външното министерство за международните отношения, тъй като от нея се интересувал негов познат банкер от Холандия. Кинг приема това като възможност да се отблагодари на своя благодетел и, разбира се, да припечели средства, от които толкова много се нуждаел, и се съгласява. Той започва да предава на Пик секретни документи, които фотокопира в жилището си в Лондон, като някои от тях — тайни държавни телеграми — са били толкова важни, че са били предавани направо на съветския ръководител Йосиф Сталин.

Високопоставеният сътрудник на НКВД ВАЛТЕР КРИВИЦКИ, станал изменник през 1937 г., подсказва на британците, че руснаците имат шпионин на отговорна служба, и ги снабдява със секретна политическа информация. През 1939 г. подозренията на отдела по сигурността в Министерството на външните работи се насочват към Кинг. Една вечер двама служители от сигурността сядат до Кинг в заведение на Кързън стрийт и го черпят с уиски, като поръчват непрекъснато. Пияният Кинг признава, че работи за руснаците, и е арестуван.

Процесът срещу него се провежда при закрити врата на 18 октомври 1939 г. в Олд Бейли. Кинг признава вината си. Осъден е на 10 години, но след войната е освободен за добро поведение.