Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Чилдърс, Ърскин (1870–1922)

Англо-ирландски писател и разузнавач любител. Чилдърс е умел яхтсмен и често плава покрай германското крайбрежие, детайлно изучавайки Фризийските острови. В края на краищата стига до извода, че е възможно германците да нападнат Англия от островите. Своите възгледи Чилдърс излага във фантастично-приключенския роман „Загадката на пясъците“ („The Riddle of the Sands“, 1903), по който през 1984 г. е сниман филм с участието на Майкъл Йорк. В романа двама британски яхтсмени се натъкват на германски планове за нападение срещу Великобритания от Фризийските острови.

Теорията за нападение на Чилдърс е толкова реалистична, че първото издание на романа има бележка от първия морски лорд — адмирал сър Джон Фишър, който пише: „Докато книгата бе под печат, правителството взе мерки, за да предотврати слабостите и опасностите, за които се намеква.“

Щабът на Кралския военноморски флот на Великобритания веднага сформира Северноморски флот и започва строителството на военноморски бази в Северно море. Тези мероприятия са осъществени отчасти от безпокойството, предизвикано след прочитането на книгата на Чилдърс. През 1910 г. двама британски моряци, следвайки маршрута на героите от романа, изследват германското крайбрежие и Фризийските острови. Немците ги арестуват и обвиняват в шпионаж, задържат ги 3 години в затвора, а след това ги освобождават, наричайки този акт „жест на добра воля към Англия“.

Като ирландски националист Чилдърс прехвърля през 1914 г. оръжия от Европа за Ирландия. По-късно се присъединява към Ирландската републиканска армия и взема участие в Гражданската война срещу т.нар. Ирландска свободна държава. Заловен е и е екзекутиран.

През ноември 1940 г., когато отново надвисва германската опасност, „Загадката на пясъците“ („The Riddle of the Sands“) е преиздадена.