Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Меркулов, Всеволод (?–1953)

Ръководител на НКГБ (Народный комиссариат государственной безопасности) от февруари до юли 1941 г. и отново от април 1943 до март 1946 г. Меркулов е член на т.нар. грузинска мафия на ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ — ръководител на НКВД.

Разделянето на разузнавателните агенции през 1941 г. става, след като Съветският съюз превзема Латвия, Литва и Естония. „Арести, депортиране, екзекуции и затворнически лагери — това са действията, предприети от реорганизираните и разширени сили за сигурност“ — пише Джон Дзиак в „Чекисти: история на КГБ“ („Chekisty: A History of the KGB“, 1988). Промените от 1943 г. са извършени непосредствено след битката за Сталинград, когато напредването на съветските войски „предлага възможността за ново превземане на територии и население“.

Меркулов работи последователно за ЧК, ГПУ и ОГПУ от 1921 до 1931 г., а през следващите 7 години е на партийна работа в Грузия. През декември 1938 г. е назначен за пръв заместник на Берия в НКВД (първите заместници на разузнавателните ОРГАНИ или на органите за безопасност обикновено наследяват поста на ръководителя).

Унгарският дипломат Николаш Няради пише за Меркулов в книгата „Мястото ми на първия ред в Москва“ („Му Ringside Seat in Moscow“, 1953):

Истински парадокс: изключително мил човек, който проявява животинска жестокост, човек, който е крайно сериозен и същевременно изключително остроумен. Притежава търпението на Йехова, а изпушва по 40–50 цигари, докато трае работният му ден. Човек с такова достойнство, че в негово присъствие руските посланици не откъсват вниманието си нито за миг от него. Притеснителен, със срамежлива усмивка, която играе на лицето му, докато говори. Меркулов е човекът, който лично наблюдава ликвидирането на почти 2 млн. естонци, латвийци и литовци, без да трепне. Подобно на гангстер, който избухва в сълзи, когато чуе акорди от Приспивна песен на Брамс, той притежава типичната руска сантименталност към децата и след като го опознах по-добре, той веднъж ми показа с насълзени очи една снимка на сина си — войник.

След смъртта на Сталин през 1953 г. Берия е арестуван, както и много от поддръжниците му, включително Меркулов. Той е един от шестимата помощници на Берия, съдени от съветския Върховен съд по многобройни обвинения от 18 до 23 декември 1953 г. Екзекутиран е на 23 декември. (Берия вече е бил застрелян.)