Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шпионски кръг Луси

Съветска разузнавателна организация от Втората световна война, наречена Луси по КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ на Карл Седлачек — чешки военен РАЗУЗНАВАЧ, който работи под ПРИКРИТИЕТО на журналист на име Томас Зелцингер в Швейцария.

Един от ръководителите на групата е Шандор Рудолфи. Роден е в Унгария и влиза в редовете на комунистическата партия през 1919 г., след което започва работа за съветското разузнаване. Като агент на Коминтерна в началото на 30-те години и през 1936 г. се намира на оперативна работа в Париж. По-късно променя името си на Александър Радо, избира за себе си псевдонима Дора и става резидент на съветската разузнавателна група в Швейцария.

Другите водещи членове на групата са РУДОЛФ РЬОСЛЕР — немски антифашист с връзки в германската армия, и АЛЕКСАНДЪР ФУТ — англичанин с леви убеждения, станал радист на групата. Той предава съобщения за Москва почти всеки ден. В групата влизат също съветският АГЕНТ Урсула Кучински (вж. СОНЯ), Рахел Дюбендорфер с кодово име Сиси, която понякога получава инструкции направо от Москва, и Кристиан Шнайдер с кодово име Тейлър, който изпълнява ролята на АГЕНТ ЗА ВРЪЗКА между Дюбендорфер и Рьослер. През 1943 г. сътрудници на съветското разузнаване искат от Дюбендорфер да разкрие самоличността на Луси. Тя отказва.

Благодарение на строго спазвано разделение в структурата на мрежата и серията от агенти за връзка членовете не се срещат. Радо използва Дюбендорфер и Шнайдер като агенти за връзка, но никога не се е срещал с Рьослер. Фут по-късно казва, че само веднъж се е срещал лично с Радо.

Шпионската група осигурява изумителни разузнавателни сведения. Те изпращат предупреждение за германското нападение срещу Съветския съюз дори с точната дата — 22 юни 1941 г. Шпионският кръг Луси предава на руснаците точното време за планираната германска офанзива при Курск, като по този начин дава огромно предимство на руснаците. АЛЪН ДЪЛЕС — резидент на УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС) в Швейцария, твърди, че групата получава разузнавателни сведения от германското Главно командване, „и то непрекъснато, често по-малко от 24 часа след като са били взети решенията, които се отнасят до Източния фронт“. Колкото и невероятно да е, разузнавачите в Москва са обзети от параноята на съветския диктатор Йосиф Сталин и често отхвърлят с лека ръка съобщенията, които идват от групата. Най-неудачният отказ е проявен към информацията за германското нападение. (Вж. БАРБАРОСА.)

Някои британски източници твърдят, че британското разузнаване, което знае за съществуването на шпионския кръг Луси, се е погрижило Радо и Фут да получават цензурирани съобщения от УЛТРА, изпратени от декодировчиците в ПАРК БЛЕЧЛИ. Но историкът на британското разузнаване Ф. Х. ХИНСЛИ пише, че „не е истина често изказваното твърдение, че британските власти са използвали групата Луси… за да предават разузнавателни сведения за Москва“.

Швейцарските власти проявяват толерантност към групата, тъй като Рьослер предава и на тях разузнавателна информация за Германия. През ноември 1943 г. вероятно поради загрижеността за неутралитета на Швейцария швейцарски офицери по сигурността арестуват Фут. На Рьослер е попречено да се свързва с Москва и през май 1944 г. той е арестуван. Арестувани са също Дюбендорфер, дъщеря й Тамара и Бьочер. Вероятно швейцарците са ги арестували, за да ги предпазят от сътрудниците на германското СД, и през септември 1944 г. освобождават Фут, Рьослер и другите. Междувременно Радо е успял да избяга в освободен Париж.

Дюбендорфер и Бьочер заминават за Съветския съюз през 1945 г. Там са хвърлени в затвора за дълго вероятно защото Сталин не е искал да признае, че антинацистки настроени германци са помагали на руснаците. Фут и Радо пътуват със самолет за Москва от освободения Париж през януари 1945 г. Когато съветският самолет прави рутинното си кацане в Кайро, Радо слиза и изчезва. По-късно е открит от съветски разузнавачи, които го отвеждат в Съветския съюз, където е хвърлен в затвора и остава в него до смъртта на Сталин през 1953 г. Завръща се в Унгария и там умира през 1981 г. Фут успява да избяга от руснаците и да се завърне в родината си — Англия. Рьослер завършва дните си в Швейцария, след като през 50-те години отново участва в шпионаж, в резултат на което срещу него са повдигнати обвинения от страна на Западна Германия и получава 1 година затвор.