Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бейкър, Джоузефин (1906–1975)

Американка, шпионирала германците на територията на Франция през Втората световна война. Родена е в Сейнт Луис. Една от най-известните негърски звезди на Бродуей през 20-те години. След успешен дебют в Париж през 1925 г. остава във Франция и през 1937 г. получава френско гражданство.

Франция обявява война на Германия на 3 септември 1939 г. Жак Абти, началник на парижкото отделение по контраразузнаване на френската служба за военно разузнаване ВТОРО БЮРО (DEUXIEME BUREAU), вербува Бейкър за таен информатор. (Подобно на германците французите наричат ПОЧЕТНИ АГЕНТИ онези, на които не се плаща.) Отначало сериозно се опасява, че американката може да се окаже ДВОЕН АГЕНТ като легендарната МАТА ХАРИ. Но тя успява да го убеди, че е готова да даде живота си за Франция, ако се наложи.

Бейкър подкрепя нашествието на италианския диктатор Мусолини в Абисиния (Етиопия) и спечелва много приятели в италианското посолство в Париж. От тях и от приятели в японското посолство тя получава информация за движението на германските войски. Когато Германия превзема Франция през 1940 г., има опасност като тъмнокожа френска гражданка да бъде изпратена в концлагер. Бейкър напуска Париж и се заклева да не пее там, докато градът е под германска окупация. Скоро Германия и Франция сключват примирие. Южната част на Франция и френските колонии в Северна Африка и на други места остават под административното управление на колаборационисткото правителство със столица Виши. През ноември 1940 г. Бейкър успява да избяга от Франция на „Виши“ в Испания, а след това отива в Лисабон, Португалия. Абти съпровожда навсякъде артистката. Той е с фалшив паспорт и се представя за неин балетмайстор. Те носят и ценна разузнавателна информация на Второ бюро, написана със СИМПАТИЧНО МАСТИЛО върху нотните листа на Бейкър. Снимките са скрити в концертните костюми. Информацията е предадена на английски представители в неутрална Португалия.

По-късно Бейкър е използвана като куриер — пренася разузнавателна информация от Мароко в Лисабон, напътствана от полковник Пол Пайол, легендарен френски разузнавач. (Вж. ФРАНЦИЯ.) За работата й по време на войната тя е наградена с военен кръст и с медал на Съпротивата. Военновременната й дейност е описана в книгата на Абти „Тайната война на Джоузефин Бейкър“ („The Secret War of Josephine Baker“, 1949).