Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Виджилънт A3J

Американски щурмови бомбардировач за нанасяне на ядрени удари, излита от самолетоносачи. Отначало е използван като свръхзвуков разузнавателен самолет. По замисъл A3J ВИДЖИЛЪНТ (Бдителен) е свръхзвуковият заместник на A3D Скайуориър, който трябва да доставя ядрено оръжие до цели в Съветския съюз. Но разработването на ракети с наземно и подводно базиране довежда до модифицирането му в A3J–3P за фотографско разузнаване в началото на 60-те години.

Построен от Норт американ авиейшън (North American Aviation), A3J е удължен ширококрил самолет с 2 турбореактивни двигателя, двучленен екипаж, достигал максимална скорост 2216 км/ч. За единствената атомна бомба е определено място в шахтовия бомбен отсек. Бомбата е свързана с 2 цистерни за гориво и се пуска от задната част на самолета. Под крилата могат да се закрепват обикновени бомби или допълнителни цистерни.

За фотографски цели тунелоподобното отделение може да се оборудва с разузнавателна апаратура, страничен радар, камери, инфрачервени сензори и екипировка за откриване на електронни заглушители. Първият полет на YA3J–1 е на 31 август 1958 г., а модификацията щурмови бомбардировач е на въоръжение във военноморския флот от 1961 г. Разузнавателните самолети от този вид са пуснати в действие в края на 1963 г. През 70-те години са построени около 150 машини, по-голямата част от които са съобразени с изискванията на разузнаването. Използвани са широкомащабно по време на войната във Виетнам. На въоръжение са във военноморските сили до 1977 г. (През 1962 г. са преименувани RA–5C.)

Самолетоносачите, обслужващи разузнавателните A3J, се осигуряват от т.нар. ОБЕДИНЕН ОПЕРАТИВНОРАЗУЗНАВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР (ООРЦ), в който постъпва и се обработва информацията, събрана от върналия се от полет самолет. Първият ООРЦ е задействан на самолетоносача Саратога през ноември 1962 г. (т.е. преди разузнавателните A3J–3P да влязат на въоръжение).

shpionazh-16.jpgA3J (A–5) Vigilante