Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гестапо

Гестапо (съкращение от Geheime Staatspolizei — Тайна държавна полиция) се справя безмилостно с всички опоненти на нацистка Германия както в самата страна, така и в окупираните от нацистите територии, провежда разузнавателни и подривни действия в други страни и управлява концлагерите и лагерите на смъртта по време на нацисткия режим. Официалното наименование на агенцията е Отдел за разследване и премахване на опозицията.

Гестапо е създадено през 1933 г. от Херман Гьоринг, за да замени пруската политическа полиция. Директор на Гестапо е Рудолф Дилс. Отначало Гьоринг използва новосъздадената организация, за да се арестуват и избиват опонентите на нацистката партия. През април 1934 г. за директор е назначен ХАЙНРИХ ХИМЛЕР и агенцията се разширява като полицейска ръка на СС — паравоенната сила на нацистката партия, също оглавявана от Химлер. (Вж. СД.)

Химлер е повишен в комисар на райха, за да заздрави Третия райх, и през октомври 1939 г. получава пълен контрол над новоприсъединената Полша. Ръководител на Гестапо става ХАЙНРИХ МЮЛЕР, който е ръководител на Гестапо по време на войната и играе ключова роля за „окончателното разрешаване на еврейския въпрос“. За последен път е бил видян на 28 април 1945 г. в бункера на фюрера. Изчезването му оставя Гестапо без ръководител в момент, когато съюзниците преминават през управляваните от нацистите райони на Германия.

Основният закон, по който действа Гестапо, е приет на 10 февруари 1936 г. Той дава на организацията абсолютна власт над живота на хората, за които се смята, че извършват дейност против държавата. Гестапо работи в цяла Германия и в страните, окупирани от нацистите. Жертвите се изпращат в концлагери или просто след мъчения се избиват. Понякога се проявява нещо като правосъдие и обвиняемите се изправят пред контролирани от Гестапо народни съдилища, където съдиите са известни с неизменните смъртни присъди. Действията и нарежданията, издавани от Гестапо, не подлежат на съдебно обжалване. Както казва доктор Вернер Бест — довереник на Химлер, „щом изпълнява волята на лидерите, полицията действа законно“.

Гестапо е IV отдел на ГУИС (Главно управление за имперска сигурност).