Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Голиеневски, Михал

Полски РАЗУЗНАВАЧ, избягал на Запад и предал информация, която довежда до арестуването на ДЖОРДЖ БЛЕЙК — шпионин на КГБ в британската служба за разузнаване МИ–6, и на ХАРИ ХОТЪН — цивилен служител в базата на Кралския военноморски флот в Портланд. Голиеневски е ВНЕДРЕН АГЕНТ на КГБ в полското разузнаване по време на бягството си през 1960 г. Затова знае много за съветската шпионска дейност. Предната година е написал и изпратил до американските резиденти на ЦРУ в цяла Европа 14 писма, подписани с името Снайпер. В тях се съдържа полезна информация, включително за шпионската дейност на Хотън. Най-сетне, през декември 1960 г., той се обръща към ЦРУ в Западен Берлин, където го придружава и любовницата му.

Преминавайки на Запад, той предоставя хиляди кадри със секретни документи. Предава на британските и американските следователи ценна информация за действията на КГБ и на шпионите му. Голиеневски твърди също, че е великият княз Алексей Николаевич Романов, избягал от болшевиките в Полша през 1917 г. През 1963 г. той разказва за шпионска операция на КГБ, в която участва АГЕНТ с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Бор, който в действителност е Хенри Кисинджър — професор в Харвард (а също бъдещ секретар на СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ и държавен секретар). Освен това Голиеневски посочва, че офицерът от британската Служба за сигурност (МИ–5) Майкъл Ханли, бъдещ ръководител на МИ–5, също е съветски агент.

Според британския разузнавач ПИТЪР РАЙТ през 1963 г. „ЦРУ предполага, че той е луд“. Освен това служителят на ЦРУ ДЖЕЙМС ДЖИЗЪС ЕНГЪЛТЪН и бъдещият директор РИЧАРД ХЕЛМС са убедени, че Голиеневски отново е попаднал под контрола на КГБ още преди да премине на вражеска страна, и че Блейк и Хотън са предадени на западното разузнаване, за да бъдат предпазени по-важни шпиони.