Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Пени

Първият американски военен кораб — канонерка, потопен от противник през XX в. На борда на канонерката Пени е имало немалко секретни документи, по-голямата част от които са свързани с японските военни действия в Китай. Канонерката е потопена от японски бомбардировачи през 1937 г.

Пени и още няколко плиткогазещи речни канонерки са построени през 20-те години за защита на американските интереси в Китай. Пени патрулира по река Яндзъ, охранявайки търговското корабоплаване от пирати и бандитски нападения.

Пени е дълъг 57,30 м, със стандартна водоизместимост 474 т. Въоръжен е с 3-инчови оръдия и няколко картечници. Често Пени осигурява въоръжена охрана за западните плавателни съдове по реката. След като японците нападат Китай през ноември 1937 г., американските речни кораби евакуират по-голямата част от персонала на посолството си от Нанкин (бивша столица). Пени се задържа по-дълго, за да поеме последните американци, но обстановката в града става неконтролируема.

На 11 декември последните американци от посолството се качват на борда на Пени, както и журналисти и няколко чужденци. На борда има и японски механизъм за насочване на бомби, секретни японски документи и, разбира се, корабните кодови ключове.

През това време в столицата се разгарят боеве и Пени бързо излиза от зоната на военните действия нагоре по реката. Предварително за това е известен офицерът, командващ частите на ВМС на Япония в този район, за да бъде избегнато случайно нападение от страна на японците.

На 12 декември японски самолет на военноморските сили получава нареждане от армейското командване в района да нападне „всички кораби без изключение“ по Яндзъ, които плават нагоре по течението след Нанкин. Знаейки, че по реката се намират Пени и няколко други търговски кораба, военноморският щаб се противопоставя на заповедта. Независимо от това в 13,27 часа следобед 9 японски военноморски бомбардировача започват атака над американската канонерка. Времето е хубаво, видимостта — отлична, а канонерката е с 2 огромни американски флага, по които пилотите лесно могат да се ориентират за националната принадлежност на кораба.

Бомбардировката не стихва, докато канонерката не потъва в плитките води в 15,54 часа. Трима от американските моряци и един италианец загиват, 43 други моряци и 5 цивилни са ранени. Малко преди канонерката да потъне, на борда се качват японски офицери, за да я претърсят. Очевидно са търсели секретни материали, които не са били изхвърлени от екипажа.

Веднага след инцидента американското правителство изпраща официален протест на японците. Те поемат отговорността, макар и да съобщават, че нападението е било случайно. Японското правителство изплаща на американците компенсация 2,2 млн. долара през април 1938 г., с което случаят официално е приключен. През това време УПРАВЛЕНИЕТО ЗА ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ на САЩ незабавно провежда съвещание, за да определи дали секретните материали са компрометирани при загубата на Пени. Едва по-късно се разкрива, че командването на канонерката не е успяло да унищожи всички материали, преди да се качат японските войници на борда.

В същия ден, когато е потопен Пени, 2 американски търговски кораба са нападнати от японската армия с артилерийски огън, а също и британската канонерка Лейдибърд, която е пленена.