Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тактическо разузнаване

Вид разузнаване, което се извършва с цел да се получи информация за противника в хода на планиране или на провеждане на тактически бойни операции на равнище подразделения и съединения. Тактическото разузнаване отговаря за събирането на сведения за силите и средствата на противника, за неговите възможности и непосредствени намерения, а също така и за данните на обстановката в конкретен участък на бойните действия. През 80-те години ВМС на САЩ използват за тактическото разузнаване термина оперативно разузнаване.

Военната история е пълна с примери на пренебрегване на тактическото разузнаване от командващи. Те не го приемат, тъй като пречи на плановете им или е в противовес на предположенията им за вражеските намерения.

Дни преди германската офанзива в Ардените през декември 1944 г. — битката при Булж, американски предни постове подават сведение, че по фронта се чува движение на тежки превозни средства. Други американски войници докладват, че са забелязали германски войници да чистят униформите си, което показва, че скоро ще се придвижват към фронта. От тези привидно незначителни разузнавателни сведения освен другите, осигурени от по-високо равнище, съюзническото командване е можело да разбере, че германците се готвят за масирана атака. Но значимостта на тази тактическа информация е била осъзната едва по-късно, когато съюзниците са били вече изправени пред последиците от германската изненадваща атака.

Понякога на тактическото разузнаване се обръща и дължимото внимание. През март 1945 г., когато германците започват да рушат мостовете по река Рейн, първите части на Девета американска дивизия откриват пред град Ремаген, че железопътният мост Лудендорф е все още цял, невредим и неохраняем. Те веднага докладват и докато разузнавателното сведение се предава по етапния ред в йерархията на командването, части от Девета дивизия завземат моста. (Германците се опитват да го взривят, но не успяват да го разрушат.) Когато новината стига до генерал Дуайт Айзенхауер — главнокомандващ съюзническите сили, той променя бойния си план и нарежда всички налични войски да се насочат към Ремаген. Завземането на моста и своевременното информиране на командването за това рязко ускоряват настъплението на американските войски в Германия.

Вж. СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ.