Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Коен, Елиаху Бен Шаул (1924–1965)

Роден в Александрия, Египет. Арабски лингвист и изключително успешен шпионин от МОСАД. Първият израелски шпионин, заловен и екзекутиран като израелец.

През 1957 г. Коен емигрира в Израел, тъй като политически активните евреи са изгонени от Египет след Суецката кампания от 1956 г. Две години преди това — през 1955 г., той посещава тайно Израел за кратък курс по радиостанции и саботаж.

В Израел Коен служи за кратко в армията и през май 1960 г. е вербуван от Мосад, за да бъде внедрен в управляващата партия Баас в Сирия. Коен оставя жена си и децата си в Израел и в началото на 1962 г. пристига в Дамаск под името Камал Амин Таабет като ливанец от сирийски произход с аржентински паспорт (твърди, че е живял там от 1947 г.). Там започва бизнес като износител на мебели и килими и си създава широк кръг от приятели от приемите, които организира. Сред новите му приятели са важни бизнесмени, военни, членове на партията Баас, включително Амин ал Хафез Асад, който в началото на 1965 г. е предложен за заместник-министър на отбраната (по-късно става президент на Сирия).

Коен се справя много успешно с предаването на подробности от сирийските военни действия, включително сведения за укрепленията на Голанските възвишения. Той предава информацията на Мосад по късовълнов радиопредавател.

Популярността му сред сирийските лидери води дотам, че се обмисля възможността да бъде назначен на поста заместник-министър на отбраната. Предполага се, че Коен е заловен, когато сирийците забраняват всички дипломатически радиоизлъчвания от Дамаск, за да изпробват новата съветска електронна техника. Коен, разбира се, не е бил предупреден и след като продължава да предава по време „на затишието“, излъчването му е засечено.

Арестуван е на 18 януари 1965 г. Измъчван е и осъден за шпионаж от военен трибунал. На 18 май 1965 г. е обесен на площад Марджех в Дамаск пред крещяща тълпа от над 10 000 души. Събитието се снима дори от телевизията. Има сведения, че заради връзките им с Коен са екзекутирани 17 сирийски армейски офицери.

По непотвърдени данни израелското правителство се е опитало да „купи“ живота на Коен от Сирия с помощта на френски посредник. Твърди се, че са били предложени 1 млн. долара.

Бившият ръководител на Мосад ИСЕР ХАРЕЛ казва пред Крейг Карпъл от списание Пентхаус: „Ами ако ви кажа, че има много такива като Ели Коен? Ако те имат късмет в работата си, никога няма да чуете за тях.“

КОДОВИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ на Коен, дадени му от израелците, са Оперативен 88 и Менаше.