Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джон, Ото (1909)

Западногермански висш служител в контраразузнаването, работил за Щази — източногерманската разузнавателна агенция. Осъден за измяна в Западна Германия.

През 1933 г. Джон постъпва в германските граждански авиолинии Луфтханза и работи във фирмата до 1944 г. През Втората световна война сътрудничи на генерал-майор ХАНС ОСТЕР — началник на личен състав в АБВЕРА. И двамата са твърдо против Хитлер и са свързани със заговора за убийството му от 20 юли 1944 г. Братът на Джон е екзекутиран за участието му в заговора.

Четири дни след провала на заговора Джон бяга в Мадрид, предава се на британските специални служби там и е отведен във Великобритания. Остатъка от войната прекарва в радиостанция, откъдето се излъчва ЧЕРНА ПРОПАГАНДА. След войната помага на британците при оценяването на политическата ориентация на германските военнопленници и при разследването на висши германски военни.

От декември 1950 г. Джон е изпълняващ длъжността директор на ФСЗК — западногерманската служба за КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ. На 20 юли 1954 г. посещава Източен БЕРЛИН за честване годишнината от заговора срещу Хитлер от 1944 г. и преминава на страната на Източна Германия. Джон прекарва следващите 6 месеца в Съветския съюз и през декември 1954 г. отново е в Източен Берлин, където започва работа в щаба на Щази.

На 13 декември 1955 г. Джон се връща в Западен Берлин с помощта на датски журналист. Въпреки твърдението му, че е бил отвлечен, е предаден на правосъдието, обвинен е в държавна измяна и е осъден на 4 години тежък физически труд. Освободен е от затвора на 28 юли 1958 г. и се установява в Австрия.