Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Барби, Клаус (1914–1991)

Ръководител на немското бюро на СД в Лион, Франция, по време на Втората световна война. След войната Барби е под покровителството на Корпуса за контраразузнаване на американската армия (ККР), чиито офицери използват помощта му, за да получат информация за нацистката и съветската агентура.

Барби е наречен „лионския касапин“ заради жестокостите и убийствата на 4000 евреи и участници във френската Съпротива. Два пъти е осъждан задочно на смърт от френския съд.

Но докато следователите от военния трибунал го издирват, в КОНСПИРАТИВНА КВАРТИРА в Аугсбург американски контраразузнавачи го разпитват за германското и съветското разузнаване. През 1951 г. Барби успява да „избяга“ в Южна Америка — живее в Перу, а след това в Боливия, където установява и поддържа връзки с представители на пронацистки настроените боливийски власти. Един от тях свидетелства по време на процеса срещу Барби през 1987 г., че е основател на най-смъртоносния взвод и че в Боливия общува с трафиканти на наркотици и подпомага лидерите на десните да се сдобият с разузнавателни сведения и оръжие. Французите го откриват през 1970 г., но боливийската военна хунта го закриля няколко години и едва през 1983 г. новото гражданско правителство го предава на Франция.

През 1979 г. едно германско списание цитира следното характерно изказване на Барби: „Всеки неубит от мен евреин е грешка, за която искрено съжалявам.“

Барби е обвинен в убийството на повече от 4000 души и в депортирането на 7000 френски евреи в концлагери. Поради 20-годишния срок на давност първата смъртна присъда вече е невалидна. Но все пак той е осъден по френските закони, според които нацисти, отговорни за злостни деяния, „трябва да бъдат преследвани до края на света… За тях срок на давност не съществува“.

На процеса очевидци разказват как жестоко е пребил Жан Мулен, лидер на френската Съпротива, избран от Шарл дьо Гол да обедини антифашистките сили. Мулен умира в затворнически влак. Други свидетелстват, че Барби не само е измъчвал нещастните си жертви, но и че лично ги е обезглавявал.

След процеса на Барби френската полиция проследява и арестува Пол Тувие, ръководител на милицията и РАЗУЗНАВАЧ за колаборационисткия режим във Виши по време на германската окупация във Франция. Тувие е признат за виновен в престъпления срещу човечеството и е осъден на доживотен затвор.