Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Служба за прослушване на външни предавания (СПВП)

Подразделение на ЦРУ, което прослушва чуждестранни радио- и тв станции. Отделът е част от Управлението за наука и техника към ЦРУ. СПВП превежда, обобщава и анализира предаванията както на публичните, така и на тайните радиостанции.

Службата съществува от 1941 г. По настояване на Държавния департамент Комисията за федерални комуникации създава Служба за наблюдение на външни предавания. През Втората световна война Службата за наблюдение е под контрола на американската армия и съсредоточава прослушването си върху германските, италианските и японските радиопредавания. След войната тази дейност се поема от ГРУПАТА НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ. Когато се създава ЦРУ, това става едно от неговите задължения. СПВП подписва споразумение със Службата за наблюдение и прослушване към Би Би Си да получава онези новини и теми, които представляват интерес за аналитиците на разузнаването. (Би Би Си понякога осигурява ПРИКРИТИЕ за РАЗУЗНАВАЧИТЕ от ЦРУ.)

Записите, направени от СПВП, се предоставят на учени и изследователи. Ежедневните доклади намират широко разпространение в правителството, медийните абонати и академичната общност. Записите се разпространяват по електронен път в американските и британските офиси по цял свят.

ЛАРИ УТАЙ ЧЪН, арестуван през 1986 г. като шпионин на Китайската народна република, е работил за СПВП. С ареста му става ясно, че СПВП се занимава и със секретни материали, но какви точно, не е известно.