Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ескадрили VQ

Разузнавателни ескадрили в състава на американската морска авиация, които имат на въоръжение самолети за ЕЛЕКТРОННО РАЗУЗНАВАНЕ. От средата на 50-те години ескадрила VQ–1 в Далечния изток и ескадрила VQ–2 в района на Средиземноморието провеждат ТАКТИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ за командването на ВМС.

Морската авиация започва да се занимава с електронно разузнаване през Втората световна война, използвайки за тази цел различни модели с наземно базиране и хидросамолети. От началото на Студената война 2-моторните PBM Маринър на ВМС на САЩ и 4-моторните бомбардировачи PB4Y–2 Прайвътиър започват да извършват разузнавателни полети по границите на Съветския съюз. Самолетите се водят към патрулните ескадрили на ВМС с общото обозначение VP. Първият американски разузнавателен самолет, свален в периода на Студената война, е именно PB4Y–2 от ескадрилата VP–26, базирана в мароканския Порт Лиоте (сега Кенитра). Самолетът е свален близо до крайбрежието на Латвия на 8 април 1950 г. Той е извършвал разузнавателен полет над Балтийско море, като е излетял от Висбаден (тогава в Западна Германия), и след изпълнението на задачата е трябвало да кацне в Копенхаген, Дания.

Необходимостта от създаване на специализирани авиоотряди специално за електронно разузнаване става очевидна и на 1 юни 1955 г. на военноморската база на ВМС на САЩ Ивакуни (Япония) е създадена ескадрила VQ–1. Отначало тя има на въоръжение самолети P4M–1Q МЪРКЕЙТЪР. На 1 септември същата година в Порт Лиоте е сформирана ескадрила VQ–2. Тя има на разположение самолети P4M–1Q и A3D–1Q СКАЙУОРИЪР (последните могат да кацат както на наземни летища, така и на палуби на кораби). Официално задачите на 2-те ескадрили са ЕЛЕКТРОННО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ, обаче в действителност те провеждат само разузнаване.

На 1 януари 1960 г. обозначението VQ е снето и подразделенията започват да се наричат ескадрили за въздушно-морско разузнаване. Но, така или иначе, задачите им са както преди. Бившата ескадрила VQ–1 вече е базирана в Уидби-Айлънд, щат Вашингтон, а VQ–2 — в Неапол (Италия). И двете летят със самолети за електронно разузнаване EP–3E, създадени на базата на патрулния самолет P–3 ОРИОН.

През 1991 г. се появяват 2 допълнителни ескадрили VQ, които имат на въоръжение палубни самолети за електронно разузнаване ES–3A Викинг. На 15 април 1991 г. в Агана (Гуам) е образувана VQ–5 (понастоящем ескадрилата е базирана в Норт Айлънд в Сан Диего, щат Калифорния, а на 8 август в Сесил Фийлд, щат Флорида, е сформирана ескадрила VQ–6).