Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

СР

Служба за разузнаване (СР) — Service de Renseignements (SR), подразделение в състава на френското ВТОРО БЮРО.

СР е създадена след поражението на френската армия във войната с Прусия през 1871 г. като служба за ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, призвана да извършва наблюдение над пруските войски, завзели Елзас и Лотарингия. Както ВТОРО БЮРО и СР понася негативи от шумния скандал по делото Драйфус, с което капитан АЛФРЕД ДРАЙФУС е обвинен несправедливо от френското военно разузнаване в предателство. През 1899 г. в резултат от скандала СР престава да съществува като самостоятелна служба и нейните функции са поделени между ВТОРО БЮРО (военното разузнаване) и СЮРЕТЕ ЖЕНЕРАЛ (гражданската тайна полиция).

Секцията, преминала към ВТОРО БЮРО, отговаряла за операциите на външното разузнаване, контраразузнаването и подслушването на телефонните разговори, а също и с помощта на т.нар. централен отдел по записите е събирала информация от източниците извън СР. През Първата световна война е създадена Военноразузнавателна служба (Service de Renseignements Aeriens), която работи с данни от въздушното разузнаване.

Задействайки всички свои агентурни източници и основно анализирайки постъпващата информация, СР като че ли съумява да разкрие някои детайли на военните планове, които германската армия възнамерявала да осъществи по време на първото си настъпление през Първата световна война. Обаче съвременните историци подлагат на съмнение факта, че истинските военни планове на немците са получени през 1904 г. от някакъв немски генерал.

След Първата световна война СР работи основно в областта на контраразузнаването, като използва телефонното подслушване и агентурните сведения, а в разузнаването се ограничава с анализ на ОТКРИТИТЕ ИЗТОЧНИЦИ за въоръжението на военните сили и с военната промишленост на чуждите държави. Действайки в системата на ВТОРО БЮРО, СР постепенно успява да заеме своята важна ниша в доста заплетената система на френските специални служби.

През 1936 г. СР възвръща самостоятелността си, макар и формално все още да е под контрола на ВТОРО БЮРО. СР се занимава както с разузнаване, така и с контраразузнаване. Главният й ОБЕКТ е Германия. В състава на СР има специални групи специалисти, които изучават чуждестранното въоръжение и новостите в областта на авиостроенето. Нейните станции за прослушване прехващат радиосъобщения от Германия, Италия, Испания и други европейски страни.

Прието е да се смята, че аналитиците на СР и ВТОРО БЮРО са давали качествени разузнавателни сведения за Германия. По-късно те се оплакват, че френското военнополитическо ръководство просто не е успяло да се възползва от тях.

През май 1940 г., когато Германия окупира Северна Франция, СР се премества в Южна Франция (незаета от врага, но управлявана от профашисткото правителство на „Виши“), където продължава работата си. По тази причина на СР не се доверява генерал Шарл дьо Гол и неговите сътрудници. Като лидер на движението Свободна Франция с щаб в Лондон Шарл дьо Гол създава свое собствено разузнаване — ЦБИО (Sentral de Renseignements et d’Action — Централно бюро за информация и операции).

През ноември 1942 г. след десанта на англо-американските войски в Северна Африка Шарл дьо Гол слива ЦБИО и СР и на тяхна база създава специалната служба ГУВС (СР влиза в нея като технически отдел).