Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Полгар, Томас

Резидент на ЦРУ в Сайгон през последния етап на войната във Виетнам.

Полгар е унгарски евреин. Като младеж — през 30-те години — заминава за Съединените щати. През Втората световна война неговите началници в американската армия, впечатлени от владеенето му на различни езици, го изпращат в УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС). След диверсионно-разузнавателна подготовка във Великобритания е спуснат в тила на германците. След войната е един от многобройните ветерани от УСС, които постъпват в новосъздаденото ЦРУ. Полгар служи в БЕРЛИН, където ЦРУ има значителна резидентура по време на Студената война.

Полгар вече е легенда в Управлението по планиране към ЦРУ (секретни операции), когато през 1972 г. е назначен за резидент в Сайгон под ПРИКРИТИЕТО на специален помощник на посланика. Никога преди това не е бил в Азия.

Характеризирайки го в книгата „Период на честност“ („Decent Interval“, 1977), ФРАНК СНЕП — бивш сътрудник на ЦРУ във Виетнам, пише:

Поради акцента и произхода си Полгар винаги се чувстваше „чужденец“ в ЦРУ, длъжен постоянно да доказва знанията и прецизността си в очите на дебелокожите бюрократи в управлението…

Този „недостатък“ на свой ред безспорно му помага леко да завърже контакт с виетнамците… Общувайки с влиятелни хора в Сайгон, Полгар предпочита да се въздържа от резки критически оценки, благодарейки за всяка, даже нищожна от гледна точка на разузнаването информация.

Когато Полгар поема представителството на ЦРУ във Виетнам, войната вече е достигнала крайния си етап, въпреки че американските политици не признават този факт. Каквото и да е влиянието на ЦРУ върху процесите на войната, то постепенно намалява. Президентът Никсън и държавният секретар Хенри Кисинджър вече търсят пътища за мирни преговори с цел приключване на войната.

Полгар е един от последните американци, които напускат Сайгон с хеликоптер през април 1975 г. при евакуацията на американското посолство.

Полгар се пенсионира през 1987 г. и става член на Сенатската комисия по разузнаване, която разследва аферата ИРАН — КОНТРИ. Той напразно настоява за по-задълбочено разследване участието на ЦРУ в тази политическа афера. Когато президентът ДЖОРДЖ БУШ назначава РОБЪРТ ГЕЙТС за ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, Полгар използва доста остър език в статия във вестник Вашингтон поуст. „Гейтс действа така, като че ли е в постоянна мъгла или пък се интересува предимно от скриване на истината от обществеността и Конгреса.“