Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Голдщайн, Волф (1921)

Първият съветски шпионин, за когото е известно, че е действал против Израел. Син е на родители евреи. Роден е в Източна Европа. Още като младеж приема идеите на комунизма и е вербуван от НКВД за шпионаж срещу Израел.

Голдщайн пристига в Израел по време на Войната за независимост през 1948 г. и започва работа в икономическия отдел на външното министерство. Както е обичаят за новопристигналите, той променя името си според еврейската традиция на Зе’ев Авни. През 50-те години външното министерство изпраща Голдщайн в Брюксел, а по-късно — в Белград. Той има достъп до израелски правителствени комуникации, а също и до някои тайни преговори. Информацията, с която разполага, той предава на КГБ (което наследява НКВД през 1954 г. като съветска външноразузнавателна агенция). По този начин КГБ получава достъп до израелските дипломатически комуникации, включително до тези, които са предназначени за израелските разузнавателни кадри под дипломатическо ПРИКРИТИЕ.

Израелската служба ШИН БЕТ заподозира Голдщайн — в израелското посолство в Белград изявява желание да работи допълнителни смени в отдела за секретна информация. Под измислен претекст е отзован в Израел, разпитан е и скоро следват признанията за дейността му в полза на КГБ. Съден е при закрити врата, излежава 10 години, след което се завръща в Швейцария, където е живял на младини.

Няколко години по-късно по споразумение с израелски длъжностни лица Голдщайн се завръща в Израел, получава нова самоличност и започва работа за израелската армия като психолог.