Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Аврора

Свръхзвуков разузнавателен самолет, за който се предполага, че се разработва от Съединените щати, за да замени SR–71 БЛЕКБЪРД. Военновъздушните сили и Министерството на отбраната отричат това. Спекулациите за съществуването или поне за създаването на подобен самолет нарастват през 1991 г., когато SR–71 е изтеглен от експлоатация.

Съвременните СПЪТНИЦИ с помощта на осъвременения U–2 и ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ С ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ очевидно имат необходимите ВЪЗДУШНО-РАЗУЗНАВАТЕЛНИ качества. Журналисти и пилоти обаче говорят за самолет с триъгълни криле, който е труднозабележим и лети при скорост до M5. Казват, че самолетът е с триъгълна форма, с двойка опашни вертикални стабилизатори (без хоризонтални опашни повърхности). Английският писател Бил Суитман (пише предимно на авиационна тематика) споменава за свидетели, които са виждали такъв самолет в полет над Северно море през август 1989 г. Той твърди също така, че самолетът може да развие скорост до M8 (т.е. около 8480 км/ч).

Освен това се появяват твърдения в пресата, че предложеният национален аерокосмически самолет (National AeroSpace Plane — NASP) — с форма, подобна на тази, която приписват на Аврора, може да се окаже програмата за ПРИКРИТИЕ на самата Аврора. Публикуваната програма на NASP (сега вече изостанала от сроковете) е създадена за разработка на граждански самолет, който при M6 да прелети за 2 часа 13 816 км. Интересното е, че NASP има военно обозначение X–30 и е спонсориран от ВВС на САЩ и НАСА (Национална агенция по аеронавтика и космически изследвания).

Названието Аврора е случайно КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ — по невнимание така е публикувано през 1985 г. в бюджетно искане на Пентагона. Единственото обяснение на Министерството на отбраната е, че програмата е секретна.