Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Банда от покрива

Жаргонен израз за американските военноморски кадри и морските пехотинци, обучени за АНАЛИЗ НА РАДИООБМЕНА и КРИПТОАНАЛИЗ преди Втората световна война. Терминът произлиза от бетонното укрепление на покрива на шестото крило на сградата на военноморския флот на булевард Конститюшън във Вашингтон, където се провеждат учебните часове.

Обучението по радиообмен и криптоанализ започва през 1928 г. Специално подбрани радисти от военноморския флот и от морските пехотинци са изпратени на 3-месечен курс по радиопрехващане и по морзова азбука, използвана от японците.

Първият курс (със 7 курсанти) започва през октомври 1928 г. До 1941 г. са обучени 25 групи, всяка по 4–8 души. Общо 176 души са преминали през школата. В навечерието на Втората световна война членовете на Бандата от покрива са разпределени към военноморските екипи за радиопрехващане и криптоанализ на Филипините, Гуам, Хаваите, Шанхай, остров Бейнбридж, близо до Сиатъл, и във Вашингтон. Седемдесет радисти са евакуирани от станцията КАСТ на Филипините, преди островите да бъдат покорени от японците в началото на 1942 г. Седем са пленени от японците през декември 1941 г. при превземането на Гуам. Противникът не успява да разкрие истинските им действия и работа. (Тези, които са работили в Шанхай, са евакуирани преди началото на войната.)

По време на войната тези мъже участват в различни военноморски операции, като подслушват японските радиокомуникации и записват съобщенията, предадени с морзова азбука. Често дори успяват да идентифицират определени японски радисти по начина, по който използват ключа към морзовия код. Така разпознават определени кораби и командвания, които изпращат съобщенията. Всичко това дава безценно предимство при анализа на радиообмена.

Някои от групата са повишени, а двама достигат звание морски капитан.

Тези кадри се наричат още и „покривджиите“.