Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ванамън, Артър (1892–1987)

Офицер от американските военновъздушни сили, който има ДОСТЪП до материалите от УЛТРА. Изпълнява бомбардировъчна мисия над Европа, по време на която е свален над Германия. Доколкото е известно, той е единственият американски офицер, който е имал достъп до Ултра и е заловен от германците.

Ванамън постъпва като пилот в армията през 1917 г., а през 1920 г. е повишен. Основно работи по специалността си — авиоинженер. От юли 1937 до юни 1941 г. е помощник военновъздушен АТАШЕ в БЕРЛИН. В началото на войната заема високи постове в частите за материално-техническо снабдяване в армейската авиация. През март 1942 г. е произведен в чин бригаден генерал.

През май 1944 г. получава заповед да се присъедини към Осма военновъздушна част в Англия като помощник началник-щаб по разузнаването. По време на бомбен авиоудар над Германия на 27 юни 1944 г. самолетът му е свален и той е взет в плен. Въпреки това германците не го подлагат на строг разпит и той запазва тайната на Ултра.

На 23 април 1945 г. Ванамън е освободен от ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ, който с това дава сигнал на американците, че съюзническите военнопленници имат нужда от провизии и че някои от германските лидери са готови да преговарят за мир със западните съюзници.

След войната Ванамън е понижен в чин полковник, но през 1948 г. е повишен в генерал-майор.

(Британският офицер Роналд Айвлоу-Чапмън, който е имал достъп до Утра, през май 1944 г. е свален над окупираната от германците Франция. Той успява да се измъкне от повредения бомбардировач Ланкастър, преди самолетът да се разбие. Отначало попада в отряди на френската Съпротива, но по-късно е заловен от ГЕСТАПО. Той също успява да опази в тайна известните нему неща за операция Утра. Много полски декодировчици, запознати с ранните успехи на съюзниците в декодирането на материалите от немската ЕНИГМА, са заловени от германците в края на 1939 г., но не е известно някой от тях да е разкрил тайните.)