Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бодигард

КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ на цялостния план за подаване на ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ за действията на съюзниците в Европа по време на Втората световна война. Планът е разработен, за да бъдат запазени в тайна истинската дата, час и място, свързани с ДЕНЯ Д — 6 юни 1944 г., начало на офанзивата в Нормандия. Кодовото име най-вероятно е вдъхновено от забележка, направена от премиера Уинстън Чърчил: „По време на война истината е толкова ценна, че един бодигард трябва да я пази от лъжите.“

Цялостният подвеждащ план е разработен и координиран от Лондонската база за контрол. Комисия Двайсет превербува във Великобритания германски АГЕНТИ в ДВОЙНИ АГЕНТИ, които предават над 250 лъжливи съобщения за предстоящото настъпление. Тази част от плана, отнасяща се до мястото на десанта, се нарича ФОРТИТЮД (Кураж). Пуска се лъжлива информация и за несъществуваща армия — ПЪРВА АМЕРИКАНСКА АРМЕЙСКА ГРУПИРОВКА.

За да бъде ограничена информацията за Деня Д, в началото на април 1944 г. отпуските на военните извън Обединеното кралство са забранени, цивилните пътувания по крайбрежието са ограничени, а пощата, включително дипломатическата — цензурирана. За да бъдат заблудени германците за мястото на десанта, са проведени отделни подвеждащи операции. В Шотландия британците правят радиопредавания от несъществуваща дивизия, уж готова за военно нападение над Норвегия. Английски актьор, който много прилича на генерал Бърнард Монтгомъри, облечен в униформата му, заминава за Гибралтар, за да огледа Средиземноморието като възможно място за нападение. Единственото известно изтичане на информация е в Турция, където германски шпионин — прислужникът на английския посланик, научава кодовото наименование за Деня Д — ОВЪРЛОРД (Повелител), но нищо друго за десанта. (Вж. ЦИЦЕРОН.)