Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Посев

Приет от англичаните термин за означаване на операции с цел да се провокира противникът да излезе в ефир с определени шифровани или кодирани съобщения (за да може в резултат да се получи ПОДСКАЗВАНЕ за разкриване на шифъра).

Историкът на военното разузнаване НАЙДЖЪЛ УЕСТ в книгата си „Тайни на радиоразузнаването“ („The SIGINT Secrets“, 1986) описва класически пример на такава операция през Втората световна война. Британски криптолози, занимаващи се със СТРУКТУРЕН АНАЛИЗ на немските радиосъобщения, си блъскали главата над това, как да получат „подсказване“, когато „им хрумва гениалната идея, получила названието «посев»“:

Според плана Кралският военноморски флот предприема редица провокационни действия в морето с надеждата, че противникът ще съобщи за тях в шифровани донесения на своето командване. Особено им допадат операциите по хвърлянето на морски мини от самолети в ония райони, които немците смятат за свободни от мини. Схемата работела по следния начин: при откриването на първите мини в посочения район се изпращали миночистачи. Англичаните, прослушващи ефира, очаквали стандартния сигнал: „Проверено: мини няма.“ Само тази кратка фраза, прехваната и разшифрована в ПАРК БЛЕЧЛИ, често помага на криптолозите да определят ежедневните промени в немските шифри.