Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

От, Брус

Американски летец първи клас, арестуван през януари 1986 г. във военновъздушната база Бийл в Калифорния. Той прави опит да продаде материали за SR–71 БЛЕКБЪРД на двама агенти от ФБР, които се представят за съветски разузнавачи. Преди това се е обаждал в съветското консулство в Сан Франциско, известно на ФБР като „КГБ Запад“, и е предложил да продаде секретни материали.

ФБР прехваща разговора и организира фалшива среща. Брус съобщава на човека, когото смята за съветски АГЕНТ, че иска да стане дълготраен ВНЕДРЕН АГЕНТ, и се надява така да подреди кариерата си във военновъздушните сили, че да служи на КГБ. Дава на преоблечения агент от ФБР копие от разписанието на дежурствата на Първа ескадрила за стратегическо РАЗУЗНАВАНЕ и написан на ръка списък от секретни документи, които ще осигури по-късно. Иска да му се платят 600 долара незабавно, за да може да си върне колата, която му е иззета за неплатена вноска.

На следващата среща, след като предава и други документи, От иска общо 165 000 долара за тайните, които ще осигури. Агентите от ФБР му дават 400 долара и след като той взема парите, към тях добавят и чифт белезници.

При ареста От започва да заеква: „Благодаря ви, че ме заловихте, преди цялата тази работа да стане неуправляема… Хванахте ме на местопрестъплението… Ще бъда образцов затворник. Колко мислите, че ще ми дадат?“ Предаден е на военен съд и получава присъда 25 години затвор.